Chatbot Sanne: praten over zelfmoord helpt

EO en 113 Zelfmoordpreventie willen taboe doorbreken

Depressie en suïcidale gedachten onder jongeren zijn een groot maatschappelijk probleem. Zelfmoord is in deze groep zelfs doodsoorzaak nummer 1. Daarom ontwikkelde de EO samen met 113 Zelfmoordpreventie een chatbot om zelfmoord onder jongeren bespreekbaar te maken.

Via de 'chatbot Sanne' kunnen mensen chatten met Sanne, een fictief personage van een meisje dat een zelfmoordpoging heeft overleefd. Haar verhaal is gebaseerd op situaties en gebeurtenissen die medewerkers van 113 in hun werk tegenkomen.

Wat is een chatbot?

Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner. Er zijn verschillende vormen. Sanne is een gescripte chatbot. Dat betekent dat het gesprek via een vast patroon loopt. Als gebruiker krijg je buttons te zien met opties. Op basis van de geklikte button verschijnt het antwoord en kun je een gesprek voeren met de chatbot.

In gesprek gaan

De chatbot is gemaakt voor mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving. “Een belangrijke sleutel in zelfmoordpreventie is de betrokkenheid van de omgeving," licht Judith de Heus toe. Zij is klinisch psycholoog en manager hulpverlening bij 113. "Praten over negatieve gedachten helpt. Door in gesprek te gaan met chatbot Sanne leer je hoe je een depressie kunt herkennen en hoe je het gesprek kunt aangaan.” Daarnaast is de chatbot getraind om te chatten met mensen die zelf depressief zijn of suïcidale gedachten hebben.

Chatbot Sanne

Avatar van chatbot Sanne

"113 Zelfmoordpreventie is altijd op zoek naar laagdrempelige methoden om mensen met gedachten en vragen over zelfmoord te bereiken,” vertelt Judith. “Je kunt met onze hulpverleners bellen en mailen, maar jongeren begeven zich vooral online. We merken dat chatten met hen goed werkt. Jongeren zijn vaak al bekend met het fenomeen chatbot. Die mogelijkheid voegen we nu toe. Met Sanne hopen we dat we een nieuwe manier gevonden hebben om jongeren hun schroom te laten overwinnen en contact te laten leggen. Dat geldt ook voor de mensen in hun omgeving.”
Bij het chatten is direct duidelijk dat je te maken hebt met een bot in plaats van een echt mens. Dat moet helpen om de drempel te verlagen om contact te zoeken. Een chatbot heeft geen oordeel, ze kent je niet, ze gaat je ouders niet bellen en is 24/7 beschikbaar. Daarnaast blijven de medewerkers van de 113 crisislijn ook altijd beschikbaar.

Tweestrijd

De chatbot is ontwikkeld in het kader van het documentaire-drieluik Tweestrijd die vanaf 11 april door de EO wordt uitgezonden. In dit programma worden depressieve en suïcidale jongeren gekoppeld aan jongeren die terminaal ziek zijn. Met Tweestrijd willen de makers en de deelnemers meer begrip creëren voor ernstige depressie en het onderwerp zelfmoord bespreekbaar maken. De chatbot Sanne is bedoeld om, los van de tv-uitzendingen, een platform te bieden voor het gesprek over zelfmoord.

Chatten met Sanne kan via EO.nl/tweestrijd.

De documentaire-drieluik Tweestrijd is te zien op woensdag 11, 18 en 25 april om 21.38 uur, NPO 3.

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons