CDA-voorzitter Ruth Peetoom te gast in 'Andries':

'Ik word wel weer predikant'

in Mediatips

In het leven van Ruth Peetoom nemen theologie en politiek een belangrijke plaats in. Een tijdlang heeft ze beide kunnen combineren, maar als voorzitter van het CDA lukt dat niet meer. Toch komt ze weer terug als predikant, vertelt ze in het programma Andries.

In het gereformeerde gezin waarin Ruth opgroeide, was het geloof een vanzelfsprekendheid. “God was er,” vertelt ze Andries, “maar dat gaf geen beperking. Ik ben erg in vrijheid en schoonheid opgevoed. Ik was een gelovig kind, met een zekere vanzelfsprekendheid. God ging met je mee in het leven. Dat is nog steeds zo.”

Ruth groeide op in een polariserende tijd, waarin culturen met elkaar in botsing kwamen. Dat was ook te merken wanneer er in de kerk over politiek gesproken werd. Ze heeft er een hartgrondige hekel aan overgehouden om elkaar met de waarheid om de oren te slaan. “Ik doe dat liever vragenderwijs. Dan ontstaat er ruimte.”

Studie theologie

Zonder de bedoeling te hebben predikant te worden, ging Ruth na haar middelbareschooltijd theologie studeren aan de VU in Amsterdam. “In die studie vielen allerlei interessante dingen van het leven samen, zoals de omgang met mensen, geschiedenis, psychologie, filosofie, maar ook wat geloof met mensen doet.”

Predikant en Statenlid

Politiek trok haar ook. “Ik heb lang gedacht dat ik een keuze tussen theologie en politiek moest maken.” Maar al snel na het afronden van haar studie bleek dat niet zo te zijn. Ze is nog maar net aangesteld als parttime predikant van de Immanuëlkerk in Groningen, of het CDA klopte bij haar aan: of zij voor deze partij lid van de Provinciale Staten wilde worden. Ze bespak dit met de beroepingscommissie van de kerk en kreeg toestemming het predikantschap met de politiek te combineren.

Opnieuw dominee

In 2011 werd er opnieuw vanuit de politiek een beroep op haar gedaan. Ze was toen predikant van de Nicolaïkerk in Utrecht en werd gekozen als voorzitter van het CDA. Vanaf dat moment was het werk als dominee niet meer met haar politieke functie te combineren. “Soms sta ik nog wel op de kansel, maar een goede preek voorbereiden, vraagt tijd en aandacht. Die heb ik niet meer. Maar ergens in mijn leven word ik weer predikant, want ik houd van de kerk. Al weet ik nog niet wanneer dat zal zijn.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons