Bill Hybels beschuldigd van seksueel onacceptabel gedrag

Oudstenraad weerspreekt de aantijgingen na onderzoek

in Christelijk Nieuws

Bill Hybels, oprichter en senior voorganger van de Willow Creek Community Church, wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De oudsten spreken van pogingen om de reputatie van de kerk en die van Hybels te beschadigen. De Chicago Tribune deed onderzoek en bericht hierover.

Een groep voormalige voorgangers en stafleden van Willow Creek beschuldigt Hybels van een patroon van seksuele intimidatie en wangedrag. Het zou gaan om suggestieve opmerkingen, uitgebreide knuffels, een ongewenste kus en uitnodigingen aan vrouwen om mee te gaan naar een hotelkamer. Hybels zou verder een vrouwelijke voorganger van deze kerk gevraagd hebben naar zijn huis te komen, wanneer zijn vrouw niet aanwezig was.

Officiële reactie van de kerk

Op de site van de kerk reageert bestuursvoorzitter Pam Orr op de beschuldigingen, die al een aantal jaar geleden tegen Hybels zijn ingebracht. Ze vertelt dat de oudsten van Willow Creek naar aanleiding daarvan destijds een extern advocatenbureau opdracht hebben gegeven grondig onderzoek te doen. Volgens Orr hebben de onderzoekers geen bewijs voor de beschuldigingen gevonden. “De volledige oudstenraad staat volledig achter Bill.”

Zaden van wantrouwen

Hybels beschrijft de situatie als een van de meest hartverscheurende en frustrerende dingen die hij ooit heeft meegemaakt. Hij vindt het niet juist dat een kleine groep mensen met een uitgesproken verlangen om de reputatie van één man te beschadigen, zaden van wantrouwen in de hele gemeenschap heeft gezaaid.

Roep om extern onderzoek

Leanne Mellado, mede-initiatiefnemer van de Global Leadership Summit, en enkele oud-voorgangers van Willowkreek, blijven achter de beschuldigingen staan: “Ze zijn ernstig genoeg om een extern onderzoek te eisen.” Zij beschuldigen de kerk consequent te hebben voorkomen dat er tegen Hybels actie wordt ondernomen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons