Bevrijd uit de steenfabriek

'God heeft alles ten goede gekeerd’

Eind vorig jaar bezocht Visie in Pakistan een van de talloze steenfabrieken waar christenen noodgedwongen slavenarbeid verrichten. Naar aanleiding van de schrijnende verhalen, zamelden lezers spontaan geld in, waarmee vier gezinnen werden vrijgekocht. Visie-columnist Annemarie van Heijningen ontmoette twee van hen vlak nadat ze hun vrijheid hadden herwonnen.

“Mijn leven begon hier en zal hier eindigen,” verzuchtte de 35-jarige Sitar Mashih eind vorig jaar tegen Visie-redacteur Gert-Jan Schaap. Net als zijn vader, werkte Sitar dag in dag uit in een steenfabriek om een schuld af te betalen aan de islamitische eigenaren van de fabriek.

Groot was dan ook de dankbaarheid toen Sitar hoorde dat hij en zijn gezin konden worden vrijgekocht dankzij giften uit Nederland. “Toen de mensen uit Nederland in december met mij spraken, vroeg mijn vader aan mij waarom er westerlingen waren. Ik zei: ‘Denk erom, dit is een belangrijke dag. We worden bevrijd.’ Daar was ik van overtuigd. Mijn vrouw had een paar dagen eerder gevast en gebeden: ‘God, geef dat we weg kunnen uit deze steenfabriek.’ Jullie komst was voor mij een verhoring op dit gebed. God heeft jullie hier gebracht. Mijn vader is inmiddels overleden. Maar als hij geweten had dat dit gebeurd is, zou hij erg blij zijn.”
Het gezin van de broer van Sitar is eveneens vrijgekocht. Met elkaar durft deze familie weer te dromen van de toekomst, van een eigen bedrijfje en scholing voor de kinderen.

We hebben onze waardigheid teruggekregen

Radeloos

Ook Elishba, het meisje dat de cover van Visie 3 sierde, kon dankzij Visie-lezers samen met haar familie worden vrijgekocht. Haar moeder Naseem kan nauwelijks woorden geven aan haar blijdschap. “Het was zo mooi, zo ongelooflijk mooi toen wij hoorden dat wij zouden worden bevrijd. We waren tot voor kort armer dan arm, want door mijn ziekte kon alleen mijn man aan het werk. Er was geen toekomstperspectief voor onze kinderen. Elke ochtend werd ik wakker met de gedachte: hoe krijg ik mijn kinderen uit deze situatie?
De eigenaar van de steenfabriek probeerde ons over te halen moslim te worden. Hij beloofde ons dat hij dan onze schulden zou kwijtschelden. We waren zo radeloos, dat we hierin wilden toestemmen. Niet uit overtuiging, maar omdat we wanhopig waren. Maar God heeft ons een nieuwe start en een nieuw leven gegeven. We hebben een toekomst voor onze kinderen. Hij heeft mensen uit Nederland gestuurd. We hebben onze waardigheid weer teruggekregen.”

Een wonder, alstublieft

“Op een avond hadden mijn man en ik ruzie,” vervolgt Naseem. “Ik moest erg huilen en kon niet slapen. Ik bad: ‘God, Uw Zoon Jezus heeft zo veel wonderen gedaan. Hij zei soms maar één woord en er gebeurde van alles. Wanneer doet U een wonder in mijn leven?’ De dag daarop ging de telefoon. Ik kreeg te horen dat onze dochter op de voorkant van een Nederlands tijdschrift had gestaan en dat mensen geld hadden ingezameld om ons vrij te krijgen. Ik wist meteen: dit is het wonder. Mijn gebed is verhoord. God heeft alles ten goede gekeerd.”

Nu God dit wonder heeft gedaan, zal Hij ons ook helpen bij de volgende stap

Volgende stap

Elishba

Elishba vindt het fijn om eindelijk naar school te mogen. “Ik wil graag dokter worden, dan kan ik helpen om mensen beter te maken.” Of ze haar vriendjes en vriendinnetjes van de steenfabriek mist? Ze lacht: “Als ik met hen wil spelen, vraag ik gewoon aan mijn vader of hij me even langs brengt.”
Haar vader Javed werkt voorlopig als beveiliger voor de kerk, terwijl hij uitkijkt naar vast werk. Hij vertrouwt erop dat ook dit goed zal komen. “Nu God dit wonder heeft gedaan, zal Hij ons ook helpen bij de volgende stap.”

Flakkering van licht

Op zondag ontmoeten we Sitar in de kerk. Zijn blik is anders dan die we kennen van de foto in Visie. Hoop en vreugde glanzen in zijn ogen. Een van zijn zoons steekt de kaars aan, als symbool van de aanwezigheid van God. Een kleine flakkering van licht in een land waar het Godgeklaagde onrecht met duivelse triomf zegeviert.

Aan de kant van de vrouwen en kinderen ontwaar ik in de kleurrijke zee van shawls en tunieken Elishba, het covermeisje. Onze blikken kruisen elkaar. Een lach breekt door op haar gezicht, een armzwaai van herkenning. Haar groet geef ik aan u door, lieve Visie-lezers. Met dank aan God, die levens leidt en wegen laat kruisen. De God die regisseert hoe de ene mens voor de andere mens een wonder mag zijn.

Beeld: SDOK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons