Angst voor de dood

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

'Ik ben niet bang voor de dood', zei een man tegen mij. De meeste mensen zijn dat wel. Hoe dan ook, angst is iets verschrikkelijks. Angst kan een mens verlammen. Je kunt ziek van angst zijn, en slapeloze nachten hebben.

'Banden van de dood omknelden mij, angsten van het dodenrijk grepen mij aan, ik voelde angst en pijn' (Psalm 116:3)

In Psalm 116 heeft de dichter het over 'angsten van het dodenrijk die hem hadden aangegrepen'. Hij voelt zich als iemand die in de diepste kerker is geworpen. Het is onmogelijk om eruit te komen. Vastgeketend in het rijk van de dood.

Verschillende soorten angst

Nu kun je om allerlei redenen angst hebben. Angst is er in vele soorten. Angst voor de dood is wel heel heftig. Maar je kunt ook angst hebben om alleen in het leven te komen staan. Angst hebben voor een ziekte. Er zijn ook mensen die niet weten, waarom ze zo angstig zijn.

Angst en onzekerheid

Voor angst hoef je je niet te schamen. Het berust immers op waarheid. We weten toch niet wat ons te wachten staat? We kunnen er toch niet voor zorgen dat we nooit ziek worden?

God neemt de angst weg

Angst hoort bij elk mens. Daarom was Jezus ook angstig. In Hebreeën 5:7 staat: 'Tijdens zijn dagen in het vlees heeft Hij gebeden en smekingen onder sterk geroep en tranen geofferd aan Hem, die Hem uit de dood kon redden, en Hij is verhoord uit Zijn angst.' Jezus is verhoord uit Zijn angst. Dat houdt in dat God Zijn angst heeft weggenomen. Jezus kende dus ook angst!

Hoe ga je met angst op?

Iedereen kent angst. Maar hoe ga je daarmee om? Jezus heeft in Zijn grote angst geroepen tot God. Dat deed de dichter van Psalm 116 ook: 'Angsten van het dodenrijk hadden mij aangegrepen, ik voelde angst en pijn. Toen riep ik de naam van de HEER.' Opvallend is dat deze dichter dat veel vaker in zijn leven heeft gedaan. Vers 2 zegt: 'Ik roep Hem aan, mijn leven lang.'

Nood leert niet bidden.

Een dier dat angstig is, kruipt weg. Dat hoeft niemand hem te leren. Hij doet dat instinctief. Een mens lijkt in zijn angst soms automatisch tot God te roepen. Daarom zeggen we ook weleens: 'Nood leert bidden'. Maar dat is niet waar.

Nood leert niet bidden. Nood leert je (hooguit) dat je je leven niet zelf in de hand hebt. Nood leert je (misschien) een uitweg te zoeken bij God. Nood leert je (soms) je leven uit handen te geven. Dat leert nood. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Nood leert niet bidden. Als je angstig bent, moet je bij Jezus zijn. In de angst wees Hij de weg naar God. Hij deed het voor! En... Jezus is sterker dan (de angst voor) de dood. Hij heeft de sleutels van de dood en het dodenrijk (Openbaring 1:18).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons