Alsnog vervolging moordenaars IKON-journalisten

Na zesendertig jaar strafrechtelijk onderzoek

in Christelijk Nieuws

De moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador heeft na zesendertig jaar alsnog tot aangifte geleid. Ambassadeur Peter Derrek Hof heeft de openbare aanklager gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de viervoudige moord in 1982.

Al die jaren werd vervolging van de daders onmogelijk gemaakt door een amnestiewet, die misdadigers van de burgeroorlog in El Salvador beschermde. Koos Koster, Hans ter Laag, Jan Kuiper en Joop Willemsen waren in maart 1982 in El Salvador om een documentaire te maken over het slepende conflict van leger en overheid met de linkse guerillabeweging FMLN. De journalisten werden tijdens opnamen in de provincie Chalatenango onder vuur genomen door het Salvadoraanse leger. Een waarheidscommissie van de Verenigde Naties bevestigde in 1993 dat het leger de vier met opzet heeft doodgeschoten.

Monument

De moord op de journalisten leidde in Nederland tot demonstraties, onder meer bij het Amerikaanse consulaat. Sinds maart 2014 bevindt zich in de hal van het NOS-gebouw een gedenkteken voor de omgekomen journalisten. Eerder bevond dit monument zich in het IKON-gebouw. Tegenwoordig is het werk van de IKON onderdeel van de Evangelische Omroep.

Foto: archief IKON, Van Sabben tegelwerken

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons