7 dingen die je nog niet wist over The Passion

Dit nummer was het allerpopulairst

Wist je dat...

The Passion ooit is ontstaan in Engeland?
In 2006 zond de BBC The Manchester Passion uit. De opzet was dezelfde: het paasverhaal werd verteld aan de hand van Britse popmuziek, en mensen liepen door de stad met een verlicht kruis. Toen producent Jacco Doornbos dat zag, wilde hij het graag naar Nederland halen. En dat is gelukt.

alle liedjes die je hoort in The Passion samengesteld worden door Eric van Tijn? 
Hij is een bekende Nederlandse muziekproducer. Zo produceerde hij samen met Jochem Fluitsma onder de naam Fluitsma & van Tijn veel nummers voor onder meer De Kast, Loïs Lane en Guus Meeuwis. 

Eric werd zelf vooral bekend als jurylid in de televisieprogramma’s X-Factor en Idols. Sinds 2013 heeft hij de muzikale leiding over The Passion. Toen hij in dat jaar gebeld werd met de vraag om de muziek samen te stellen, maakte zijn hart een sprongetje, vertelde Eric in 2014 aan het team van The Passion. “Ik zei direct ‘ja’, helemaal geweldig! Dit is natuurlijk een van de allerleukste projecten om voor gevraagd te worden.”

Toen de cast dit jaar na de bekendmaking aan tafel zat bij Jinek, zei Van Tijn: “Als ik door het jaar heen geschikte liedjes op de radio voorbij hoor komen, sla ik die direct op met de gedachte: ‘wie weet kunnen we dit ooit gebruiken in The Passion’. Omdat er al veel liedjes zijn gebruikt die heel geschikt zijn qua tekst, is het wel moeilijker geworden om steeds nieuwe muziek te vinden. We moeten echt harder zoeken, maar we gaan het dit jaar nu ook wat anders doen. Je zult soms het refrein van het ene liedje horen, gecombineerd met het couplet van een ander liedje. We kunnen niet anders.”

The Passion Enschede

het meest populaire lied van The Passion bijna 2,5 miljoen keer is bekeken?
Met meer dan 2 miljoen views op Youtube is Wit Licht, gezongen door Jeroen van Koningsbrugge, verreweg het populairste lied van The Passion. In 2015, toen The Passion werd gehouden in Enschede, speelde Jeroen de rol van discipel Judas.

het kruis dat gebruikt wordt in de processie maar liefst 240 kilo weegt?
Het lichtgevende kruis wordt gedragen door 18 mensen. Onderweg wisselen ze elkaar af. Zo’n 900 mensen zullen tijdens de processie in de Bijlmer meelopen. 

… in 2015 de meeste mensen naar The Passion keken op tv? 
Naar de uitzending van The Passion 2015 in Enschede keken ruim 3,6 miljoen mensen. Dat was een record! In 2011 trapte The Passion af in Gouda met toen nog ‘maar’ 979.000 kijkers. Sindsdien steeg het aantal kijkers elk jaar, met 2015 als hoogtepunt. Het jaar erna daalde dit aantal weer naar 3,2 miljoen mensen. Vorig jaar waren er 3,1 miljoen kijkers. 

… je dit jaar voor het eerst mee kon zingen in het koor van The Passion? 
Het team van The Passion ging begin dit jaar op zoek naar 40 zangers en zangeressen voor het Passion-koor. De audities vonden plaats in Amsterdam Zuidoost. Alle deelnemers moesten de tekst This little light of mine, I'm gonna let it shine... zingen. En dat ging zo:

... The Passion ook te zien is met een gebarentolk? 
Via de Facebookpagina 'Muziektolk hoort erbij' gaan doventolken Mirjam Stolk en Sharon van der Borden via een liveverbinding tolken.
 

Beeld: ANP

Tekst: Nathalie van 't Slot en Tirza van der Graaf

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons