Zo maak je je niet druk over wat anderen van je denken

Het gaat erom wat jíj belangrijk vindt

Wat zou er gebeuren als mensen zich minder aanpassen aan wat zij denken dat anderen van hen verwachten, en in plaats daarvan hun eigen leven leiden? Ik denk dat veel meer mensen echt tot hun recht zouden komen!

Het gaat er niet om wat andere mensen belangrijk vinden – zij hebben hun eigen leven en God heeft een eigen plan met hen – het gaat erom wat jíj belangrijk vindt. Want God heeft een uniek en mooi plan met jou. Het is dus cruciaal te luisteren naar wat God in je eigen hart heeft gelegd. Wat zijn jouw dromen en verlangens?

Unieke stem

Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld graag een boek zouden schrijven en dit ook prima zouden kunnen, maar het nooit doen. Ze verzinnen excuses en smoesjes als: ‘ik heb geen tijd’ of: ‘ik heb geen geld’. Daaronder ligt vaak een diepe angst verborgen: wie ben ik om mijzelf zó te laten zien? Wat zullen zij (wie dat dan ook mogen zijn…) er wel niet van denken?

Ik heb zelf inmiddels meer dan twintig boeken geschreven. Maar als ik een boekhandel binnenloop, zou ik makkelijk kunnen denken: er zijn al zó veel boeken… wie ben ik om er nóg weer een boek aan toe te voegen? Daar zit toch niemand op te wachten? Maar ik ben mij ervan bewust dat ik een unieke stem heb en waarschijnlijk weer andere mensen kan inspireren. Dat geldt ook voor jou!

Wat zou jij graag toevoegen aan deze wereld?

Kom uit je comfortzone

Als jij je je leven door angst en onzekerheid laat bepalen, dan kun je er zeker van zijn dat je nooit alle mogelijkheden benut die God jou gegeven heeft. Hij heeft bedacht dat het belangrijk is dat we groeien en onszelf ontwikkelen. En we kunnen niet groeien als we niet bereid zijn uit onze comfortzone te komen. Wanneer je Hem daarin betrekt, zal God helpen je angsten te overwinnen.

Maar je moet je eerst bewust worden van die comfortzone of angsten die je belemmeren om te groeien. Wat houdt je tegen? Besef daarbij dat het soms ánderen (en zelfs je geliefden…) zijn die je bewust of onbewust in die comfortzone houden. Zíj vinden het eng als jij groeit en willen daarom niet dat jij je ontwikkelt. Als je vervolgens naar hun angst luistert en daar rekening mee houdt, is het moeilijk je eigen hart te volgen – moeilijk, maar niet onmogelijk!

Wat zou jij heel graag willen doen of bereiken wat je (nu) niet durft?

Maak het verschil

Het was voor mij een enorme eyeopener te beseffen dat er ongelooflijk veel mensen zijn die zich druk maken over wat anderen van hen vinden of hoe ze op hen overkomen. Als al die mensen zich daar druk over maken, zijn ze dus helemaal niet met mij bezig! Wat een heerlijke, bevrijdende gedachte.

Het kan nog mooier: wanneer je je niet langer bezighoudt met wat anderen van je vinden en je ook niet voortdurend aan jezelf denkt, kun je je in liefde op anderen richten. En juist dan ben je bezig met wat God belangrijk vindt: Hem liefhebben door anderen en onszelf lief te hebben. Je hoeft niet langer naar complimentjes en waardering te vissen, want jij wordt degene die complimenten geeft en je dankbaarheid uit!

Wat hebben de mensen in jouw omgeving nodig om te groeien en zich te ontwikkelen?
Hoe kun je hen bewust liefhebben en bemoedigen in de keuzes die ze maken?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons