Wint shorttracker Sjinkie Knegt 4x goud in Pyeongchang?

'Kijk uit, dit is een zeer onredelijke sport!'

In Sotsji won Sjinkie Knegt vier jaar geleden als eerste Nederlander ooit een olympische shorttrackmedaille: brons op de 1000 meter. In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang maakt hij zelfs kans op vier gouden medailles. "Maar hij kan ook huilend en met lege handen terugkeren op Schiphol," waarschuwt NOS-commentator Joris van den Berg. 

"Deze sport is niet te vergelijken met schaatsen," zegt Joris, die de verrichtingen van Sjinkie Knegt al jaren volgt. "Sven Kramer gaat zowel op de 5.000 als op de 10.000 meter een medaille winnen. Dat zou best eens twee keer goud kunnen worden. Maar in het shorttrack durf ik dat soort voorspellingen niet te doen. De kansen kunnen zo plotseling keren dat het eigenlijk heel onredelijk is." 

Titels
Knegt heeft al heel wat titels op zijn naam staan. Hij werd in 2014 werelkampioen met de aflossingsploeg. In 2015 volgde de individuele wereldtitel en hij werd ook al drie keer Europees kampioen. Vier jaar geleden won hij in Sotsji een bronzen medaille. Dus behoort de Nederlander in Pyeongchang tot de favorieten, maar het kan vreemd lopen.

Finale 
"De sporters schaatsen zo dicht op elkaar kleine rondjes, dat je elkaar makkelijk ondersteboven schaatst," legt Joris uit. "Als je vóór de finale in een kansrijke positie onderuit gaat door toedoen van een ander, kun je alsnog aan de volgende ronde toegevoegd worden. Maar in de finale gelden andere regels. Daarin heb je gewoon pech als je ondersteboven wordt geschaatst."

Onwaarschijnlijke winnaar 
Een extreem voorbeeld is de Australiër Steven Bradbury, die goud won op de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. Door fouten van anderen belandde hij met veel geluk in de finale. "Daarin was hij duidelijk de slechtste van de vijf, maar omdat de andere vier samen vielen, kwam Bradbury stomverbaasd als winnaar over de eindstreep."

'Knegt kan alles winnen'
Ondanks alle slagen om de arm dicht Joris onze landgenoot goede kansen toe. "De ervaring leert dat in deze sport niemand kansloos is. Toch zijn er maar weinig shorttrackers die echt alles kunnen winnen. De man met de baard uit Nederland is er absoluut één van!" 

Peyongchang Live (NOS): Shorttrack 
Zaterdag 10 februari, 10.30 uur, NPO 1

Beeld: ANP
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons