Willianne bezoekt aidspatiënten in Keniaanse sloppenwijken

'Soms herken ik herstelde oud-patiënten niet meer'

in Mediatips

Tweeënhalf jaar geleden vertrok de Nederlandse Willianne Olweny-den Hartog als verpleegkundige naar Kenia, waar ze in sloppenwijken medische zorg aan aidspatiënten verleent. In EO Live vertelt ze over de soms schrijnende situaties die ze tegenkomt.

Willianne heeft zich nooit thuis gevoeld in Nederland. Nadat ze een halfjaar in Zuid-Afrika gewoond had, dacht ze met die onrust af te kunnen rekenen. Tevergeefs: Afrika bleef trekken. Ze ging op zoek naar een organisatie om naar dit continent terug te gaan, kwam uit bij Christ’s Hope, en werkt nu in Kenia als verpleegkundige onder aidspatiënten.

Aidsremmers

Hoewel de Keniaanse overheid aidsremmers verstrekt aan mensen die door aids getroffen zijn, is deze zorg niet toereikend. Veel mensen nemen hun medicijnen niet trouw in. “Als ze met de medicatie stoppen, gaan ze erg achteruit,” vertelt Willianne. “Ze worden dan zwak en ziek. Op die momenten komen wij in hun leven om te helpen. Heel vaak hebben deze mensen ook andere ziekten onder de leden, zoals tbc of kanker.”

Fysieke en geestelijke zorg

Willianne bezoekt patiënten die in de sloppenwijken rondom Kisumu – in West-Kenia – wonen. “Normaal gesproken nemen we hen 3 maanden lang op in ons programma. Naast medische zorg, krijgen zij wekelijks een voedselpakket. Als mensen medicijnen innemen zonder te eten, verzwakken zij namelijk nog meer. We geven patiënten ook een Bijbel in hun moedertaal. 90% van de patiënten heeft die nog niet en is daar vaak blij mee.”

Aangrijpende en hoopvolle verhalen

In haar werk komt Willianne aangrijpende situaties tegen, zoals bij een 30-jarige vrouw, die vorige week overleed. Zij woonde met haar 5 kinderen aan de rand van de sloppenwijk en was halfzijdig verlamd. Meer dan een stuk schuimrubber en een vieze klamboe had ze niet. Haar oudste kind is verstandelijk beperkt en haar jongste heeft aids en lijdt ook aan tbc. Door op het land te werken, kan hun oma ternauwernood in hun onderhoud voorzien.  

Maar er zijn ook hoopvolle verhalen. “Het gebeurt wel dat ik twee keer moet kijken voordat ik een oud-patiënt herken, omdat die zo veranderd is. Eerst wogen ze 35 tot 40 kilo en nu weer 60, 70 kilo. Dat zijn de hoopvolle verhalen die mij op de been houden.”

Terug naar Kenia

Willianne is tot 14 maart in Nederland. Daarna vertrekt ze met haar man, die ze in Kenia heeft leren kennen, en haar 6 weken oude kind terug om verder te gaan met haar werk als verpleegkundige.

Beluister hier het hele gesprek met Willianne.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons