Wil de vrouwelijke Jan Smeekens zich melden?

Blog Olympische Spelen 2018

in Christelijk Nieuws

Net als in Sotsji verovert Nederland ook tijdens deze Olympische Spelen de ene na de andere medaille bij het langebaanschaatsen. Vandaag zat dat er niet in: de Nederlandse dames eindigden op de 500 meter op de zesde, negentiende en drieëntwintigste plaats. Nu zijn we natuurlijk flink verwend, maar toch maak ik me zorgen over de prestaties op de kortste schaatsafstand.

De 500 meter is prachtig. Het is de afstand waar explosiviteit en techniek samenkomen; de afstand waarop nagenoeg alles goed moet gaan. Een misser? Een bocht verkeerd aansnijden? Je kunt het je niet permitteren. Je moet keihard schaatsen, maar óók de rust bewaren. Juist die combinatie is o-zo moeilijk.

De 500 meter is ook de enige afstand waarop nog nooit een Nederlandse vrouw Olympisch kampioen werd. Het beste resultaat kwam van Margot Boer, die in 2014 brons won. Hoe kan het toch dat we op andere afstanden zoveel winnen, maar het hier zo lastig is? Waar Nederland op de lange afstanden al jaren het podium kleurt, blijven we op de 500 meter steken in de middenmoot. Onze sprintsters zijn goed, maar niet goed genoeg.

De Japanner uit Salland

Bij de mannen keerde het tij toen Jan Smeekens in het seizoen 2012-2013 oppermachtig was in de World Cup. ‘De Japanner uit Salland’ zorgde voor een kleine revolutie in het Nederlandse langebaanschaatsen. Onze Nederlandse sprinters kregen het geloof dat winnen mogelijk was. We konden serieus meedoen om de internationale prijzen. Op de Olympische Spelen die volgden, werd dat geloof eens te meer bevestigd: Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder waren de internationale concurrentie met een geweldige ‘clean sweep’ te slim (of beter: te snel) af. Inmiddels hebben we bij de mannen zóveel goede 500 meterrijders dat er zelfs enkele mogelijke medaillewinnaars vanaf de bank moeten toekijken.

Hoe anders is dat bij de dames. In de selectiematrix van het Olympisch Kwalificatie Toernooi stond de 500 meter dames vrijwel onderaan, want – zo was de wetenschappelijk onderbouwde redenering – op deze afstand is de kans op medailles het kleinst. Hoog tijd voor verandering!

Boze kat

Van Nao Kodaira, de winnares van vandaag, leren we wat de sleutel tot succes is. De Japanse sloot zich in 2014 aan bij Team Continu en leerde onder leiding van ‘onze’ Marianne Timmer wat winnen is. Timmer gaf Kodaira mee dat ze moest schaatsen als een boze kat. Een mooi beeld, dat niet alleen verwijst naar haar houding (schaatsen met een bolle rug voor een krachtige afzet). Ook in haar karakter moest de sympathieke Japanse op de ijsbaan haar innerlijke ‘boze kat’ laten zien.

De Nederlandse sprintster Thijsje Oenema – destijds een ploeggenoot van de Japanse – vertelde dat dát het belangrijkste is wat Kodaira in Nederland leerde: het geloof dat ze kan winnen. In de woorden van Oenema: “Timmer heeft van haar een boze kat gemaakt die voor geen enkele muis bang is.” Dat geloof leverde de ‘boze kat’ vandaag een fantastische tijd (36,94) én een gouden medaille op.

Een duwtje in de rug

Sprinttalent is er in Nederland genoeg. Ook de faciliteiten zijn goed en met de motivatie zit het wel snor. Wat onze dames nodig hebben, is een laatste duwtje in de rug. De Nederlandse dames hebben een voorbeeld nodig. Een voorbeeld die ze laat geloven dat winnen mogelijk is. Daarom een vriendelijk, doch dringend verzoek: wil de vrouwelijke Jan Smeekens zich melden?

Geschreven door Linda van de Pol

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons