‘Westen profiteert van dwangarbeid Noord-Koreanen’

Vanavond op NPO 2: 'Valuta voor de dictator'

In aanloop naar de Olympische Spelen draait de sportdiplomatie tussen de beide Korea's op volle toeren. Maar terwijl de wereld opgelucht ademhaalt, brengen Noord-Koreaanse dwangarbeiders veel geld in het laatje voor Kim Jong-un. Twee dagen voor de olympische openingsceremonie zendt de EO de documentaire Dollar Heroes uit.

Noord-Korea is een land waar we niet veel van snappen. Het vaart een agressieve koers en sancties lijken niets te helpen. Maar het dictatoriaal geregeerde land is minder geïsoleerd dan gedacht. Buitenlandse bedrijven verdienen veel geld aan het regime van Kim Jong-un, vertelt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Honderdduizend Noord-Koreanen worden door hun regering gedwongen in het buitenland te werken om het land de broodnodige buitenlandse valuta te bezorgen. Ze werken in landen – ook binnen de Europese Unie –waarvan ze meestal de taal niet spreken. Het salaris dat ze verdienen op werkdagen van wel 14 uur, gaat rechtstreeks naar de Noord-Koreaanse staatskas.

Rapporten

Waarom weten zo weinig mensen hiervan? “Er zijn wel degelijk rapporten over verschenen, waar de media ook aandacht aan hebben besteed. Blijkbaar is dat niet blijven hangen. Het past niet in het beeld van een onbegrijpelijk land met onoplosbare problemen,” zegt Breuker, die merkt dat politici vooral willen voorkomen dat het nucleaire conflict escaleert, maar niet echt meewerken aan een oplossing. Bedrijven lijken juist te profiteren van samenwerking met Kims regime. “Er gaat veel geld in om. Samen met een groep collega’s en studenten doe ik hier onderzoek naar. Allemaal doen we dit naast onze normale baan, omdat we er geen externe subsidie voor krijgen. Twee dagen voor de Spelen komen we met ons rapport.”

Voor elke atleet die meedoet, zou een gezin uit een kamp moeten worden vrijgelaten

Bieden de Spelen een ‘mooie’ kans om hier aandacht voor te vragen?
“Het is een goed moment door alle aandacht voor de Korea’s. Helaas zie ik dat Noord-Korea in aanloop naar de Spelen met fluwelen handschoentjes wordt aangepakt. Er is veel vrolijkheid en optimisme over de ontspanning door ‘sportdiplomatie’, terwijl het regime iedereen blijft vervolgen die op een afwijkende manier denkt of gelooft. Als ik in het Zuid-Koreaanse onderhandelingsteam had gezeten, zou ik eisen hebben gesteld. Bijvoorbeeld dat er voor elke atleet die meedoet, een gezin uit een kamp wordt vrijgelaten. Het regime wil zó graag naar de Spelen. Dan moet Noord-Korea ook begrijpen dat het echte compromissen moet sluiten. Nu blijft het land weigeren om zijn bevolking fatsoenlijk te behandelen en praat het niet over zijn kernwapens.”

We moeten erkennen dat we het regime op deze manier in stand houden

Het is misschien niet ideaal, maar moeten we deze sportieve toenadering geen kans geven?
“Mag ik met een wedervraag antwoorden? Hebben de Olympische Spelen in 1936 voor de broodnodige ontspanning gezorgd? Sport zorgt alleen voor verbroedering tussen de sporters zelf, maar heeft op hoog niveau nog nooit iets opgelost. We moeten erkennen dat we het regime op deze manier in stand houden. Het is nu tijd om de hand in eigen boezem te steken. Als regeringen dat weigeren, moeten we ze een handje helpen.”

Meer nieuws bij De Correspondent 
In aanvulling op de documentaire Dollar Heroes komt het online journalistieke platform De Correspondent vandaag met nieuws. Noord-Koreadeskundige Casper van der Veen maakt bekend welke Nederlandse bedrijven gebruikmaken van Poolse detacheringsbedrijven die Noord-Koreanen inhuren, en zo dus de Noord-Koreaanse overheid spekken.

2Doc: Dollar Heroes 
Woensdag 7 februari, 22.55 uur, NPO 2 

Beeld: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons