Weg met aerodynamica, terug naar de wollen trui

Blog Olympische Spelen 2018

in Christelijk Nieuws

Op Prinsjesdag gaat het niet om de miljoenennota, maar om de hoeden. Bij de Oscars gaat het niet om wie de beste film heeft gemaakt, maar om de jurken op de rode loper. Nu we het einde naderen van de Spelen, wordt het hoog tijd om te kijken hoe de sporters zich kleden. We zijn van ver gekomen sinds de zondeval met de dierenvellen en vijgenbladeren. Maar of alles een verbetering is?

Bij de eerste Olympische Spelen waren de deelnemers naakt. De olijfkrans bij een overwinning zorgde wel voor enige bedekking, maar of dat veel uitmaakte? De sporters waren vast blij dat de winterse editie nog niet was uitgevonden. Want de discussie onder of boven bij rodelen, was een stuk uitdagender geweest.

Weemoed

Tijdens de eerste Olympische Winterspelen in 1924, werd aerodynamica nog niet toegepast in de sport(kleding). Dat resulteerde in prachtige beelden, waarbij esthetiek de belangrijkste afweging was in de kledingkeuze. De mouwen lubberden sierlijk langs het lichaam als de sporter de bocht doorging. De plofbroeken waren zo wijd, dat er een pirouette kon worden gemaakt zonder dat de broek bewoog. Uitgesproken helmen, stropdassen en gegarandeerde kuisheid door een rok tot over de knie was de look.

Strak reclamebord

De meeste sporters kiezen tegenwoordig voor erg strakke kleding in hysterische kleurencombinaties. Stiekem verlang je terug naar de oude zwart-witbeelden. Natuurlijk, de prestaties zijn een stuk beter, maar sporters zijn tegenwoordig één groot reclamebord dat niets aan de verbeelding overlaat.
De enigen die zich nog laten zien in een wollen trui, zijn de snowboarders. Deze zorgeloze dudes stralen maar één ding uit: 'wij zijn niet aan het sporten, wij zijn een lifestyle aan het uitoefenen.'  

Ook de hoeveelheid stof is afgenomen. Als een 15-jarige met nietsverhullende kleding naar de kroeg wil, wordt ze uitgelachen en uitgejouwd. Maar als ze er schaatsen onder draagt, is het prima dat de wereld in HD meekijkt. Dus… weg met aerodynamica, terug naar de esthetiek. Dan duurt het maar een paar honderdste langer.

Geschreven door Karel Blokhuis

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons