We gaan beginnen!

Blog Olympische Spelen 2018

De bocht. Sven Kramer. Acht jaar geleden zat ik als schaatsfan in de Olympic Oval in Vancouver, Canada. Ik kan me het moment nog zo goed herinneren.

De boosheid die na de race bij mij heerste trouwens ook. Boos was ik. Heel erg boos. En dan vooral op Gerard Kemkers, de toenmalige coach van Kramer die hem tijdens zijn Olympische 10 kilometer de verkeerde bocht in stuurde. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik me toen als gelovig meisje niet echt christelijk heb gedragen toen mij voor de camera van Eurosport werd gevraagd wat ik ervan vond.

Maar nu, alweer acht jaar later, staan de Olympische Spelen in Pyeongchang op punt van beginnen. Twee weken lang topsport met alle daarbij behorende emoties en bijzondere verhalen. Natuurlijk kijk ik vol verwachting uit naar de 10 kilometer van Sven. Zou hij deze keer wel goud pakken, nadat hij vier jaar geleden ook naast deze plak had gegrepen? En daarnaast zijn er nog zo veel andere leuke sporten te zien. IJshockey bijvoorbeeld, met daarin natuurlijk de strijd tussen Canada en Amerika. Ik heb me tijdens mijn verblijf in Canada laten vertellen dat deze sport en Olympisch goud het enige is wat telt voor deze landen. Met liefde ruilen ze alle andere medailles in voor deze ene felbegeerde plak.

Maar ook de minder bekende wintersporten ga ik volgen. Zo hoorde ik dat de jongste Nederlandse deelnemer 17 jaar is. Op zijn 8e stond Niek van der Velden voor het eerst op een snowboard en pas sinds 2016 sport hij op het hoogste niveau. En nu is deze jongen te zien op de Olympische Spelen, en wel op de spectaculaire onderdelen Big Air en Slopestyle. Een jongensdroom die uitkomt.
En dan hebben we ook nog shorttracker Sjinkie Knegt. Nog geen maand geleden werd hij drie keer Europees kampioen. Gaat hij dan de Nederlandse held worden van deze Spelen, nu favoriet en zesvoudig Olympisch kapioen Viktor An geschorst is?

Maar voor het zover is, trappen we straks eerst af met de openingsceremonie. Daar waar ik ontzettend kan genieten van alle wintersporten, vind ik deze ceremonie echt een slijtageslag. En dan heb ik het niet over de spectaculaire optredens, het ontsteken van de Olympische vlam en het afsluitende vuurwerk. Nee, het is het 2 uur durende schouwspel waarin alle atleten per land – waarvan je van sommige niet eens weet waar het ligt – op alfabetische volgorde (straks in het Koreaans) het stadion komen binnenlopen. Nu weten we dat het voor een groot deel van de sporters al geen favoriet onderdeel is, omdat ze zo lang moeten wachten in de kou. Ik kan je vertellen: ook voor menig mens duurt het aanschouwen van deze ceremonie vanaf de bank – met de verwarming op 20 graden, een dekentje en een kop cappuccino – veel en veel te lang.

Maar goed. Zaterdag gaan we dan echt van start. Ongetwijfeld zullen ook deze Spelen weer bestaan uit veel hoogte- en dieptepunten. Maar zolang Sven deze keer wel de juiste bocht neemt en met een gouden plak op de 10 kilometer thuiskomt, hoor je mij niet klagen!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons