Vrouwen, mannen en plakken

Blog Olympische Spelen 2018

in Christelijk Nieuws

De mooiste plakken op de Olympische Spelen zijn de plakken die je niet verwacht. In PyeongChang zijn dat de gouden medailles van Carlijn, Esmee, Jorien en Suzanne; de bronzen plakken van de relay-shorttrackdames én Marrit op de 1.500 meter (voor altijd verlost van die vermaledijde 4e plaats én met de mooiste schaatsglimlach).

Die heerlijke, open, frisse en fruitige reacties na afloop. Respectievelijk Esmee, Jorien en Suzanne:
"Ik heb lekker geschaatst, ja."
“Het onwerkelijke is werkelijkheid geworden."
"Ik ging gewoon rijden en bleef op kop."


Hoe anders is het in bijvoorbeeld de voetbalwereld. Mediakapotgetrainde jonge voetballers kijken verveeld langs de camera, nietszeggende antwoorden met een 'mag ik al weg blik'.

Vrouwen voorop

De grootste teleurstelling: het niet oogsten van medailles die wél worden voorspeld. Koen, Sven en Sjinkie. Rats, kuch en bonen. Het zijn de vrouwen die de meeste medailles behalen. Ook in andere sporten dan schaatsen. De dames trekken de zegekar: de handbal-, hockey-, volleybal- en voetbaldames, de wielren- en zwemvrouwen, Dafne Schippers, Sanne Wevers. De Nederlandse Mannen steken schril af bij De Nederlandse Vrouwen.

Iets van de laatste jaren?

Nee dus. Dagblad Trouw van 17 augustus 2017 naar aanleiding van de Zomerspelen in Rio: "In het grootste deel van de olympische geschiedenis presteerden voor Nederland vrouwen beter dan mannen, al valt een flinke dip te noteren in de decennia die werden gedomineerd door met doping versterkte Oostblokvrouwen.” (Lees ook mijn vorige blog.)

De vergevorderde emancipatie in Nederland… ook niet. "De relatie tussen de huidige vrouwenprestaties en emancipatie is er niet. Is de succesvolle sportcarrière voorbij, dan zijn de blikvangers weg."

Lang en sterk

Opnieuw Trouw: "Nederland heeft de grootste competitiedichtheid, er zijn overal hoogwaardige sportfaciliteiten, een groot deel van de topsporters komt uit hogere welstandsgroepen en is hoogopgeleid. Het niveau van internationale vrouwensport is in veel sportdisciplines relatief lager, domweg omdat de ontwikkeling later is begonnen. Met minder concurrentie levert intensivering van topsportprogramma's voor vrouwen meer op. Daarbij hebben Nederlandse vrouwen de goede bouw, ze zijn lang en sterk."

Volwassen en verrijkend

Man, man, man... gelukkig  blijft er voor Ons Nederlandse Mannen ook nog wel wat over. Sven leert ons hoe je verliezend een winnaar kunt zijn. Zijn oprechtheid en relativering na de nederlaag op de 10 km, zijn waardering voor de prestatie van tegenstanders... Gáán voor brons met de achtervolgingsploeg na verlies in de halve finale, omdat Jan een veer moest laten. Een rolmodel. Binnen én buiten de baan.

Tekst: Louis Esmeijer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons