Vanavond op NPO 2: 'We overschatten onze aandacht'

Nieuw seizoen wetenschapsprogramma 'Focus'

in Mediatips

Focus, zoals het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu voortaan heet, gaat vanavond over aandacht. Hoe werkt aandacht en leidt het echt zo erg af als we in de auto zitten te appen? Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel gaan in de eerste aflevering op zoek naar antwoorden. 

"Mensen krijgen veel minder mee van de wereld dan ze denken en dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld in het verkeer," zegt cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel van het AttentionLab van de Universiteit Utrecht. "We overschatten onze aandacht enorm." Elisabeth en Diederik gaan vanavond in Focus bij hem langs. Ze doen testjes om hun aandacht te meten en krijgen een korte cursus ‘Zo werkt afleiding’ van Nederlands kampioen goochelen Niek Takens.

'Ik negeer alles aan mijn linkerkant' 
Bij de 62-jarige Henk Lindeman werkt een deel van zijn aandachtsysteem niet meer. Vierentwintig jaar geleden kreeg hij een herseninfarct en raakte de rechterkant van zijn hersenen beschadigd. Een gevolg van die hersenbeschadiging is het verschijnsel ‘neglect’. "Ik heb de neiging om alles aan mijn linkerkant te negeren," legt hij uit. Mensen met neglect negeren één helft van hun lichaam of een deel van de ruimte om hen heen en zijn zich daar niet van bewust.

Virtual reality
"Het komt voor dat mensen met deze aandoening bijvoorbeeld maar één kant van hun bord leegeten of slechts de helft van hun tanden poetsen," vertelt neuropsycholoog en senior onderzoeker revalidatiegeneeskunde Tanja Nijboer. Ze onderzoekt hoe je met behulp van virtual reality veel sneller diagnoses kunt stellen.

Focus
Donderdag 8 februari, 21.25 uur, NPO 2 


Beeld: Wim Kluvers

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons