Vanavond op NPO 2: bekroonde documentaire ‘Snelwegkerk’

‘Er wordt hier echt voor alles gebeden’

in Mediatips

Tijdens het Nederlands Film Festival in 2017 werd de documentaire Snelwegkerk van Elsbeth Fraanje bekroond met een Gouden Kalf. Vanavond is de docu op tv.

Het icoontje voor benzinestations, restaurants en parkeerplaatsen kende ze al. Tot haar verbazing zag documentairemaker Elsbeth Fraanje op een dag ook een kerkje op een verkeersbord langs de Duitse snelweg staan. In januari 2014 zocht ze zes kerken op in de hoop er interessante personages tegen te komen. “Dat gebeurde, ik zag dat er een film van te maken was.” Dat resulteerde drie jaar later in de film Snelwegkerk.

Welk verhaal wil je vertellen met deze film?
“Mijn vertrekpunt is de grote menselijke behoefte om gezien en erkend te worden. Om waardevolle relaties aan te gaan. Het gaat vaak mis, en dat las ik ook terug in de wensboeken in de kerken. De teksten spreken over onvervuld verlangen, over een vader die zijn zoon lange tijd niet heeft gezien, over onbereikbare liefde.”

Zit er ook een lijntje ‘naar boven’ in?
“Zeker, dat spreekt voor zich, omdat het over een kérk gaat. Mensen hebben zelf al die verticale associatie als ze een snelwegkerk binnenstappen. In de film heb ik gezocht naar hoe mensen die God niet kennen hun leven zin geven. Het gaat over hun kwetsbare kanten.
We laten best veel van onszelf zien, bijvoorbeeld op sociale media. Maar zijn we dat echt? En laten we zien wat er echt toe doet?"

‘Bedankt voor de beste seks ter wereld met mijn man Lukas. Schat, ik hou van je.’ En: ‘Ik heb duizend tranen gehuild. In iedere traan was jouw beeld.’ Of: ‘Dank U. U hebt onze hond tot U genomen. Hij was erg ziek en is nu in de hondenhemel.’
De zogeheten Anliegenbuchen – gebedenboeken of wensboeken – in de Duitse snelwegkerken staan vol met zulke teksten. “Sjonge jonge jonge, er wordt hier echt voor alles gebeden,” mompelen de twee schoonmaakoma’s, die de film Snelwegkerk met hun gekwetter een vrolijke noot geven. “Sjonge jonge jonge,” klinkt het ook als ze kaarsvet opruimen, “Sjonge jonge jonge,” gruwen ze, als ze achter hun snelwegkerk ontdekken dat er de liefde is bedreven. “De mensen hebben geen respect meer.”

Gouden Kalf

De documentaire kreeg tijdens het filmfestival een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. Elsbeth nam hem in ontvangst zonder haar voorbereide speech mee te nemen. “Dat was eigenlijk heel ontspannen, ik ervoer rust en relativering. Ik heb mensen bedankt en even verwezen naar de prijs zelf.” Lachend: “Een meisje van gereformeerden huize dat een gouden kalf in haar handen krijgt… Daar móést ik wel iets over zeggen.”

Snelwegkerk is je derde documentaire. Heb je al een rode lijn in je werk ontdekt?
“Dat vind ik heel lastig. Ik ben nog steeds gelovig, maar ik denk niet dat ik daarom een film als Snelwegkerk heb gemaakt. Het is meer dat thema’s die het geloof raken me wellicht sneller opvallen dan iemand anders. Mijn films laten mensen zien in hun kwetsbaarheid. De mooie en de minder mooie kant ervan. Snelwegkerk houdt de kijker een ontroerende spiegel voor, met de nodige humor.”

woensdag 28 februari, 22.55 uur, NPO 2

Elsbeth Fraanje

Elsbeth Fraanje (1979) werkt als onderzoeker en filmmaker. Ze studeerde Frans aan de Universiteit van Amsterdam (1998-2005) en studeerde in 2011 cum laude af aan de opleiding Audio Visual Media van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
In 2013 verscheen haar eerste film God op IJtje, over de vraag of er plaats is voor God in een Vinexwijk. Haar eerste jeugddocumentaire Che! zag in 2016 het licht. Dit verhaal gaat over een jongetje van wie de ouders scheiden. Hij loopt rond met grappige en heftige (moord)fantasieën. Deze film won in januari de Shortcutz Annual Award voor Best Documentary, de prijs voor beste korte documentaire van het afgelopen jaar.
Elsbeths nieuwste film Snelwegkerk werd tijdens het Nederlands Film Festival in 2017 bekroond met een Gouden Kalf.

Tekst: Reinald Molenaar

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons