Vanavond op NPO 1: 'De Noodcentrale'

Wie zijn de onzichtbare helden van de meldkamer?

"112 politie, wat is de locatie van uw noodgeval?" De centralist in de meldkamer moet elk telefoontje heel snel inschatten. Dreigt er gevaar of denkt de beller – al dan niet aangeschoten – alleen zelf dat er een probleem is? In het nieuwe EO-programma De Noodcentrale maken we kennis met de onzichtbare helden die agenten en hulpverleners de weg op sturen. 

Op de centrale van Hannelore de Laat in Maastricht komen meldingen voor het noodnummer 112 binnen. Als er geen spoed geboden is, moeten mensen eigenlijk 0900-8844 bellen. “Maar in de paniek schatten mensen dat soms verkeerd in. Als je bij thuiskomst ziet dat inbrekers je huis overhoop hebben gehaald, voelt dat gewoon als een ramp. Natuurlijk snap ik dat. Als het nodig is, blijf ik zelfs aan de lijn totdat onze collega’s daar aanbellen. Het is een belangrijke taak van ons om de bellers in hun eerste schrik bij te staan.”

'Alles uit kast om kind te redden'
“We zijn de spin in een groot web,” zegt haar collega Lars Hoebers. “Een case die ik niet snel vergeet, is de melding dat een kind thuis onwel was geworden. Er was wel iemand die kon beginnen met reanimeren, maar de ouders waren niet thuis.” De meldkamer zette meteen veel hulpdiensten aan het werk. “De brandweer was het dichtst in de buurt, dus die alarmeerden we meteen. Natuurlijk stuurden we ook een ambulance. We lieten zelfs een helikopter opstijgen. Onze ‘intelligenceafdeling’ achterhaalde het kenteken van de ouders, die snel van de weg werden gehaald. Maar hoeveel we ook uit de kast hebben gehaald, het kind heeft het niet gered...”

'Humor helpt ons er soms door'
“Omdat we dagelijks met nare situaties worden geconfronteerd, doet het ons goed als we af en toe om telefoontjes kunnen lachen. Een meneer die in het centrum van Maastricht uit was geweest, zat in een wel heel lastig parket,” herinnert Lars zich. De man was ontwaakt in het centrum, helemaal vies door zijn eigen ontlasting. “Hij hield zich in de binnenstad schuil, zag geen uitweg meer en belde ons! Voor dat soort problemen is de politie niet echt uitgerust, maar in ons cellencomplex liggen altijd wel wat papieren overalls. Die trekken we arrestanten aan als ze geen fatsoenlijke kleren meer aan hun lijf hebben. Zijn reis – enigszins opgefrist, gekleed in zo’n witte overall – zal heel ongemakkelijk geweest zijn, want hij moest met de trein naar huis." 

'Mijn dochter is in dat pretpark...'
Soms krijgt Hannelore een bekende aan de telefoon. Dat kan gebeuren als je centralist bent in de regio waar je woont. “‘Wat vervelend dat je me daarover moet bellen,’ zeg ik dan, waarbij ik wel meteen weer in mijn professionele houding schiet. Net als in andere gevallen, moet ik snel inschatten wat er nodig is.” Een telefoontje vanuit een pretpark werd op een andere manier persoonlijk: “Toen ik hoorde dat daar een man met een mes rondliep, sloeg de schrik me om het hart, want ik besefte meteen: mijn dochter is daar...” In de uitzending zien we hoe Hannelore heel professioneel haar collega’s op pad stuurt, maar als bezorgde moeder angstig afwacht.

Achterwacht politie onderbelicht 
“Centralisten zijn de eerste hulpverleners die mensen bijstaan op cruciale momenten in hun leven,” zegt EO-eindredacteur Nanette Zonnenberg. “De politieman op straat krijgt veel aandacht, terwijl de achterwacht onderbelicht is. Hoog tijd dat we kennismaken met de helden achter de noodnummers. Zo’n fascinerende, spannende blik achter de schermen hebben we in Nederland nog niet eerder op televisie gezien!”

De Noodcentrale 
Vanaf 1 februari iedere donderdag, 22.20 uur, NPO 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons