Van deze topcomponist is nu de Bijbel te koop

Friese uitgever vond de Bijbel van Johann Sebastian Bach

Op 23 februari is in Middelburg is de Bachbijbel gepresenteerd, een heruitgave van de Bijbel die de Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) gebruikte. Uitgeverij Van Wijngaarden uit Franeker werkte jarenlang aan dit bijzondere project.

Wie een Bachbijbel bestelt, moet wel 4800 euro neertellen, en vanaf 1 januari volgend jaar 5500 euro. Deze hoge prijs komt door de manier waarop het is gemaakt. Uitgever Dingeman van Wijnen: “Het zijn facsimile’s. De 4500 pagina’s zijn gefotografeerd en op speciaal papier afgedrukt. Dat is een kostbaar en tijdrovend karwei.”

Maar dat is niet het enige: de Bachbijbel bestaat niet uit één, maar drie boeken van bij elkaar 20 kilo. Dat komt omdat het een editie met uitleg is. “Deze Bijbel lezen betekent dat je als lezer in de geestelijke wereld van Bach stapt”, zegt Van Wijnen. “Je leest de teksten die hij destijds las, en die je ook terugziet in zijn werken als de Matthäus Passion. Ook zie je aantekeningen die hij er zelf bij maakte. Zo zette hij NB bij een tekst als hij die belangrijk vond. Maar het is inderdaad geen Bijbel voor in je binnenzak.”

Schat

De Bijbel van Bach werd in 1934 bij toeval ontdekt. Een Duitse lutherse predikant was in Amerika en logeerde bij zijn neef, waar de Bijbel op tafel werd gelegd. Hij herkende direct de handtekening van Bach. De Bijbel werd geschonken aan een Amerikaanse theologische bibliotheek.

Toen Van Wijnen dat ontdekte, ontstond het idee om een nieuwe uitgave te maken. “We waren er al vrij snel van doordrongen dat dit een schat aan kennis en gevoelens over de muziek van Bach zou opleveren.”
 

1000 exemplaren

Van Wijnen zegt dat er maximaal 1000 exemplaren gedrukt worden. “We hebben er 500 laten maken, waarvan er tot nu toe 100 verkocht zijn.” De Bachbijbels zijn te bestellen op www.bachbijbel.nl, maar dat kan ook vaak via de lokale boekhandel.

Afgelopen zaterdag was uitgever Dingeman van Wijnen te gast bij EO Live op Radio 5. Luister het hier terug. 

Beeld: Wikimedia en Uitgeverij van Wijnen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons