Theologen uit hun dak

Blog van Tijs van den Brink

Toch nog grote emoties hoor, toen vorige week in de Eerste Kamer werd gestemd over de donorwet van Pia Dijkstra. Die wet houdt in dat je in principe orgaandonor bent, tenzij je hebt aangegeven dat je dat niet wilt zijn.

Net als toen de wet in de Tweede Kamer werd aangenomen, zag ik opnieuw boze mensen. Tienduizenden lieten zo snel mogelijk vastleggen dat ze vanwege het nieuwe systeem niet langer donor willen zijn. De website Donorregister.nl was letterlijk overbelast vorige week dinsdag. 

Ik zag theologen die normaal de rust zelve zijn op Twitter compleet uit hun dak gaan. En andere mensen juist heel blij en dankbaar zijn, dat de wet eindelijk wordt veranderd. Ik heb in de loop der jaren veel debatten en gesprekken gevoerd over orgaandonatie. Toch betrapte ik mezelf er vorige week op dat ik blij was geen volksvertegenwoordiger te zijn. Ik weet echt niet of ik voor of tegen had moeten stemmen. Voor beide kanten zijn zeer principiële en goede argumenten aan te voeren.

Vóór het nieuwe systeem pleit natuurlijk dat er vermoedelijk meer organen ‘beschikbaar’ komen. De organen van mensen die nooit iets hebben laten registreren en wier nabestaanden geen bezwaar hebben, kunnen straks gebruikt worden om andere mensen te helpen. Wie in zijn omgeving weleens heeft meegemaakt dat iemand op een wachtlijst stond voor een orgaan, weet hoe bevrijdend en levensredddend dat kan zijn – of juist niet, als het orgaan niet beschikbaar komt.

Tegen het systeem pleit dat de organen  van mensen die niks hebben laten registreren, ineens niet meer van die persoon zijn, maar feitelijk aan de staat toevallen bij overlijden. Dat je daar grote bezwaren tegen hebt, snap ik ook heel goed. Terwijl in de Tweede Kamer alle vertegenwoordigers van christelijke partijen tegen de wet van Dijkstra stemden, stapten in de Eerste Kamer vier CDA-ers over naar het ja-kamp. Dat was doorslaggevend, zonder die stemmen was er geen meerderheid voor. De overstap van de CDA’ers was niet onlogisch, want christenen zijn echt verdeeld over de kwestie.

Het is een beetje jammer dat ik vorige week mijn column al afsloot met de zin: ‘een ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle overtuigd’. Als ik dat niet had gedaan, had ik die zin nu goed kunnen gebruiken...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons