Stormloop op kloosterweekend na advertentie

‘Als de mannen het kloosterritme aankunnen, mogen ze toetreden’

in Christelijk Nieuws

De advertentie die de Abdij der Trappisten afgelopen weekend plaatste in weekblad De Standaard lijkt succes te hebben. De abdij in het Belgische Westmalle zit in april en juni twee weekenden volgeboekt met elk 20 deelnemers die “het monastieke leven van binnenuit willen leren kennen”.

Het was een opvallende advertentie, dit weekend in het Belgische weekblad. Hij was gericht aan “mannen die naar het leven verlangen en goede dagen wensen te zien”. De enige voorwaarde was: je moet man zijn en single.
De actie van de Trappisten was succesvol. Pater Guerric Aerden spreekt in De Standaard van “een stormloop”.

Tweede levensproject

De mannen die zich hebben aangemeld, zijn tussen de 18 en 70 jaar oud. “De jongsten hebben vaak Latijn en Grieks gestudeerd en komen via de klassieke teksten met het kerkelijk leven in contact. De ouderen zijn meestal zoekende naar een tweede levensproject. Ze hebben hoge diploma's en hebben het gemaakt in hun carrière, maar zijn op de grenzen van zo'n leven gebotst. Ze hebben vaak dramatische gebeurtenissen achter de rug, zoals een bedrijf dat over de kop is gegaan of een relatie die is stukgelopen.”
Velen zijn volgens de pater ook afgeknapt op het instituut kerk. “Wij monniken distantiëren ons van die kerkelijke structuur. We zijn er solidair mee, maar staan erbuiten.”

Wie tot onze abdij wil toetreden, moet geluk uitstralen

Vijf jaar opleiding

Als de mannen het kloosterritme aankunnen – om 4 uur begint de dag in een vast ritme van gebed, werk en bezinning ­– mogen ze toetreden. Ze zijn dan niet ineens monnik, daar gaan stages en een vijf jaar durende opleiding aan vooraf. Pater Aerden: “Een monnik moet blijk geven van innerlijk evenwicht en geloofsgroei. Maar vooral: wie tot onze abdij wil toetreden, moet geluk uitstralen. Anderen moeten zien dat hij hier op zijn plaats is.”

Beeld: Trappistwestmalle.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons