‘Sterker verlangen iets van God te laten zien’

Andries Knevel werkt voor EO-redactie Representatie

Andries Knevel

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Wat doet hij nu precies en hoe gaat het met hem?

“Het gaat matig, het herstel na mijn ziekteperiode zet niet door. Ik ben sinds de zomer niet vooruitgegaan. Ik heb dus beperkte energie. Nadat ik in november met pensioen ging, werk ik twee dagen per week voor de EO. En ik preek op zondag en dat is het wel. Ik moet heel zuinig zijn met de energie die ik heb. Herstel van een legionellasmetting is een lastig en traag proces.”

Waarom ben je na je pensionering weer aan de slag gegaan?

“Al voordat ik ziek werd dacht ik daarover na: als ik blijf wil ik alleen programma’s maken over God en geloof. In Visie heb ik weleens verteld over de bijzondere geestelijke ervaring die ik in het ziekenhuis heb gehad. Het lied ‘Ik zal er zijn’ van Sela betekent sindsdien veel voor me. Ik wil daarom graag iets delen van wie God wil zijn voor mensen, juist voor wie het leven niet vanzelf gaat.”

Maak je sinds je ziekzijn op een andere manier programma’s?

“In mijn karakter zat altijd wel een stuk mildheid, maar dat was misschien niet vaak zichtbaar. Het diepe verlangen is sterker geworden om in de programma’s iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen. Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis. Overigens ben ik daarna wel helemaal op en moet ik zeker een dag rust nemen.”

Welke programma’s maak je nu?

“Ik ga meedoen aan De Kapel, de wekelijkse meditatie op zondagmorgen op NPO2. De eerste opname is geweest, ik spreek dan over Micha. Hoewel ik vaak in kerken preek was ik wel een beetje nerveus. Ik moet in De Kapel precies acht minuten spreken en ook nog stilstaan, terwijl ik nogal beweeglijk preek. Daarnaast maak ik dus Andries TV, met een aangescherpte opzet. Op Radio 5 presenteer ik op zondagmorgen Groot Nieuws. En we werken aan een nieuwe tv-serie met christelijke topwetenschappers, vijf vrouwen, die geloof in God en wetenschap combineren. Het wordt er op universiteiten vaak bij jonge mensen ingehamerd dat geloof en wetenschap niet samengaan. Ik ben daarom heel gedreven om te laten zien dat het een heel goede combinatie is.”

Beeld: Willem-Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons