Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Blog Olympische Spelen 2018

in Christelijk Nieuws

Als de Olympische Spelen begonnen zijn, duikt altijd het woord medaillespiegel op. De ranglijst naar het aantal behaalde medailles, per land, per persoon, per kleur.

Medaillespiegel

We weten allemaal wat een spiegel is. We kijken er dagelijks in en hij wordt ons geregeld voorgehouden. ‘Medaillespiegel’ is echter een vreemd woord in het Nederlands. 'Medailleklassement’ zou logischer zijn.

Hormoonspiegel

Ik herinner me hoe tijdens de Koude Oorlog de VS en de Russen op de Olympische Spelen hun strijd uitvochten via de medaillespiegel. Hoe de Oost-Duitsers (DDR) in de jaren ’70 en ’80 een andere spiegel inzetten om de medaillespiegel tot grote hoogte te brengen. Ter meerdere glorie van de socialistische heilstaat werd druk geëxperimenteerd met de ‘hormoonspiegel’.

Keerzijde van de medaille

Met resultaat. Hoe hoger de hormoonspiegel, hoe beter de prestaties. Oost-Duitse zwemsters hadden schouders als dokwerkers. Oost-Duitse schaatssters dijen als dijkwerkers. DDR- atleten hadden verdacht veel puistjes en dat kwam niet door overmatig nuttigen van Big Mac’s. Ze moesten het later bekopen met ernstige gezondheidsproblemen: hartproblemen, onvruchtbaarheid, borstkanker en zaadbalkanker.

Schimmig en duister

In 2014 in Sotsji was het o.a. met de Russen niet anders dan met DDR-atleten in 1976 in Innsbruck; ze lustten er wel pap van. Het woord hormoonspiegel valt tegenwoordig zelden, het woord doping des te vaker. Hormoonspiegels en doping zijn niet zomaar aanwijsbaar. Ze spelen zich af in schimmige achterkamertjes, met duistere pilletjes, poedertje en naalden. Bij de Koreaanse shorttrackploeg rijdt geen Do Ping mee. In de Poolse ploeg is geen Ana Bolen aanwezig en de Amerikaanse skeletoncrack heet niet Tess Tosteron.

Wie is de schoonste in het land?

Zijn deze Winterspelen echt schoon, nu de Russische ploeg is uitgegleden en bijna volledig afgeserveerd?  Geen doping, geen verboden stimulerende middelen meer? We weten het vaak pas achteraf. Sporters worden alsnog  gediskwalificeerd, omdat hun plasje niet in orde is bevonden. Medailles worden achteraf  toegewezen aan schone atleten die op het ‘moment supreme’ net geen goud of andere medaillekleur behaalden.

Spiegelen

Gelukkig barst het op de Spelen ook van de zuivere, schone topatleten die ons prachtige sport op het hoogste niveau laten zien. Dus kijken. En je spiegelen aan hun prestaties en vreugde na het ophogen van de medaillespiegel. Je spiegelen aan de wijze waarop ze omgaan met verlies.


Geschreven door Louis Esmeijer.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons