Simson op de schaatsbaan

Blog Olympische Spelen 2018

Dit jaar zijn ze niet samen op de Olympische Spelen: de christelijke schaatsbroertjes Ronald en Michel Mulder. Ronald kwalificeerde zich wel, Michel niet. Vanmiddag zijn de ogen op Ronald gericht, als hij zijn favoriete afstand schaatst: de 500 meter.

Die ene keer dat ik Ronald Mulder ontmoette, had in eerste instantie niet zoveel met sport te maken. Het was op de bekendmaking van het programma voor Koningsdag in Zwolle, waar het nationale feest in 2016 plaatsvond. Ronald vertelde me enthousiast hoe hij op 27 april samen met zijn broer Zwolle zou aanprijzen als sportstad. Op Koningsdag zelf zag ik ze gezellig praten met het koningspaar, die ook bekend staan als echte sportliefhebbers.

Maar vandaag gaat het even niet om hometown Zwolle. Het is het een spannende dag voor Ronald. Vanmiddag schaatst hij om 12.53 uur de 500 meter sprint. Op de vorige Spelen in 2014 won hij brons op deze afstand, broer Michel ging er met het goud vandoor. Wrang is wel dat zijn wederhelft zich dit jaar niet gekwalificeerd heeft voor de Spelen. Het hangt dus allemaal van Ronald af.

Gave

De broertjes werden christelijk opgevoed, en het geloof speelt nog steeds een belangrijke rol in hun leven. Ze zien hun schaatstalent als een gave van God. Daarover zei vader Luud Mulder in een interview met EO-programma Zin, zout en zegen: “Ik vind het prachtig dat ze dit zeggen. En als er niet geschaatst wordt, zitten ze in de kerk. Dat vind ik zó mooi, dat is het allerbelangrijkste. Ik zou willen zeggen: ‘Laat het geloof niet los, jongens!'”

Ronald zei in 2014 in Visie over zijn geloof: “Ik ben God vooral dankbaar dat ik mag sporten. Ik vind het zo gaaf dat ik dit iedere dag mag doen! Ik kan God echt danken voor een race en erin berusten als het even minder gaat. Dan heeft God Zijn bedoeling daar ook mee."

Wilde haren

Ander leuk feitje over de Mulder-broers: ze knippen nooit hun haar voor een belangrijke wedstrijd. In een interview met de Volkskrant tijdens de Spelen in Sotsji legden ze uit dat dit een knipoog is naar het Bijbelse verhaal over Simson, die ook zijn haar liet groeien om zijn kracht niet te verliezen. “Het is misschien eerder bijgeloof dan geloof, maar we laten het zo”, grapte Ronald erover tegen de krant.

Op de redactie kijken we vanmiddag na de lunch zeker naar de wedstrijd. Om dan natuurlijk als eerste te zien of het haar van Ronald gekortwiekt is of niet.

Toi, toi, toi Ronald!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons