'Sexy' Jakobus niet langer te zien in Spaanse kerk

Schilder eist dat het kunstwerk weer wordt tentoongesteld

Een schilderij met een voorstelling van de apostel Jakobus is door een kerk in het Spaanse Membrillo verplaatst en bedekt. Volgens de schilder is dit gedaan omdat het werk te sexy en erotisch zou zijn.

Het schilderij is door de Membrilliaanse kunstenaar Antonio Ximenez (87) gemaakt. Op het kunstwerk staat de apostel Jakobus in een tuniek die tot net boven de knie komt en openvalt waardoor het bovenbeen te zien is.

Geschokt

Volgens Spaanse media was de schilder afgelopen zomer geschokt toen hij ontdekte dat het kunstwerk niet langer in de sacristie hangt. Ximenez woont tegenwoordig in Miami, maar was op bezoek in zijn geboortestad. Hij schilderde de afbeelding ooit in opdracht van de vorige priester van de parochie en schonk het aan de kerk. De afbeelding is 2,50 bij 2,50 meter groot.

'Te sexy en erotisch'

De schilder zegt dat het schilderij door de huidige priester te sexy en erotisch wordt gevonden. Daarom zou het kunstwerk al jaren uit het zicht hangen. Volgens het bisdom moest het schilderij echter plaatsmaken voor een kast en wordt er naar een nieuwe plek gezocht om het werk weer op te hangen. “De kunstenaar is misschien boos geweest, maar er is geen controverse en het werk is niet gecensureerd,” aldus het bisdom.

Zichtbare plek

 “Ik heb het werk niet gemaakt om stof te verzamelen, maar zodat mensen het kunnen zien,” vertelt Ximenez aan de Spaanse krant El Pais. Hij heeft aangegeven dat hij wil dat het schilderij weer op een zichtbare plek wordt tentoongesteld, of dat het teruggegeven wordt.

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons