Relaxte lijdenstijd toegewenst!

Blog van Annemarie van Heijningen

De veertigdagentijd wordt door christenen meer en meer gebruikt om bezig te zijn met humaniteit en dienstbaarheid. Investeren in recht en gerechtigheid lijkt me een fantastische, door en door bijbelse trend.

Maar inherent aan ons mens-zijn is onze neiging om door te slaan. Waar we de proporties uit het oog verliezen en onze aandacht stapsgewijs verschuift van de lijdende Christus naar de lijdende mens, wordt het een dwaalspoor.

‘Wie vraagtekens zet achter het evangelie, kan de uitroeptekens achter de humaniteit niet overeind houden,’ schreef Okke Jager. Andersom werkt het ook: waar wij steeds krachtiger uitroeptekens bij het thema humaniteit plaatsen, verdwijnt het evangelie naar de achtergrond. Het Bijbelse begrip ‘dienen’ gaat primair over het dienen van God. Wanneer onze strijd voor een betere wereld niet wortelt in het dienen van Hem, ontpoppen we ons als slaven van goede werken en beginnen we derhalve gefrustreerd om ons heen te kijken: waarom doet niet iedereen net zo nobel als ik?

Jezus kwam niet in de eerste plaats als weldoener of genezer, maar als zaligmaker. Waar de discipelen beginnen te flippen over vermorste parfum – “zo zonde, die fles had ze beter kunnen verkopen voor het goede doel” – dient Hij ze nuchter van repliek. “De armen zullen er altijd zijn, maar van Mij moet je binnenkort afscheid nemen.” Met andere woorden: voor alles is een tijd. Nu de focus op Jezus. ‘Gedenk en geloof dat het lichaam van onze Heer Jezus Christus gebroken is tot een volkomen verzoening van al onze zonden.’ Vier en ontvang. Relaxte lijdenstijd toegewenst. Je zult er de handen verrassend vol aan hebben.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons