Paul Blokhuis: ‘We verklaren de oorlog tegen roken’

Strijdlustige staatssecretaris in gesprek met Andries Knevel

in Mediatips

In het tv-programma Andries vertelt Paul Blokhuis dat hij niet blij werd toen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers hem tijdens de formatieperiode belde: hij voelde al nattigheid. Toch ging hij in op zijn vraag: hij werd staatssecretaris. Inmiddels heeft hij ambitieuze plannen…

”Gert-Jan, ik wil niet dat je mij belt," zei Blokhuis toen Gert-Jan Segers hem belde. Hij meende dit serieus, omdat hij andere ambities had. Hij wilde in de zorg aan de slag. Als wethouder in Apeldoorn had hij jarenlang zorgorganisaties opdracht gegeven om het talent van zorgbehoevenden te zien en het beste uit de mensen te halen. Hij wilde dat nu zelf gaan doen.

De timing van God

“Ik had al twee sollicitatiegesprekken gehad en het derde kwam eraan. Dat gesprek werd uitgesteld en toen belde Gert-Jan.” De samenloop van het uitgestelde gesprek en het moment waarop Gert-Jan hem belde, ervaart Blokhuis als leiding van God.

'Ik wil mensen helpen'

Iedereen telt mee!

“De portefeuille die ik als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heb, sluit goed aan bij wat ik in Apeldoorn deed. Ik help graag mensen die het moeilijk hebben. Iedereen moet kunnen meedoen, daar mag je mij altijd op aanspreken.”

Ambities voor de zorg

“In de geestelijke gezondheidszorg is veel te doen. Er zijn wachtlijsten, er wordt langs elkaar heen gewerkt, er zijn veel mensen met verward gedrag. Over 3 tot 4 jaar mag je mij erop afrekenen dat er zaken verbeterd zijn.”

Anti-rookbeleid

Een ander speerpunt is het anti-rookbeleid. “Ik wil naar een cultuur toe waarin rokende mensen worden aangesproken. Ik ben een vredelievend persoon, maar we gaan de oorlog verklaren tegen roken. Want laten we wel zijn: je zit jezelf gewoon te vergiftigen. In ons jargon: je zit gewoon de tempel van de Geest uit te roken. Dat moeten we niet willen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons