‘Olympische gedachte? Kolven tussen de ritten’

Blog Olympische Spelen 2018

Vannacht kwam Cheryl Maas voor het laatst in actie tijdens deze Spelen. Het lukte de snowboardster niet om zich te plaatsen voor de finale op het onderdeel ‘Big Air’. Dan maar hopen op andere Nederlandse medailles of toch nog even stilstaan bij de Olympische gedachte?

Misschien had er voor Cheryl wel meer in gezeten. Eerder had ze al pech op de ‘Slopestyle’, waar ze door de harde wind onderuitging. Het is een gevleugelde uitspraak dat meedoen belangrijker is dan winnen. Toch denk ik dat de aandacht snel verflauwt als iemand zijn laatste kans verprutst heeft.

Als we zien hoe Cheryl tijdens de training op een mislukte sprong reageerde, zit het met haar gedrevenheid wel goed. Ze koelde haar woede op haar board. Het maakt haar sympathiek, wat mij betreft. Als je naar de Spelen gaat, wil je het allerbeste laten zien. Het is frustrerend als je beseft dat je eigenlijk veel beter had gekund dan je net hebt laten zien.

Onredelijk

Veel sporten die op de Winterspelen worden beoefend, volg ik sporadisch, soms zelfs alleen tijdens de Spelen. Dat geldt niet alleen voor de sneeuwsporten – zoals snowboarden – maar zelfs voor het schaatsen, waar al bij voorbaat op Nederlands succes wordt gerekend (als we maar niet té overheersend worden, anders stelt de sport internationaal te weinig voor). Als Nederlanders op weg lijken naar een medaille, kijk ik toch even. Het zal toch wel goed komen?
Het maakt kijken naar de Spelen soms een kwellende bezigheid, want een uitglijder is zo gemaakt, zeker tijdens de Winterspelen. Commentator Joris van den Berg waarschuwde me voor de onredelijkheid van shorttrack, een sport waarin een favoriet zomaar met lege handen kan staan. Maar eigenlijk is het gevaar van een ‘oneerlijke’ afloop typerend voor de Spelen zelf.

Zilver

Natuurlijk, positieve en negatieve verrassingen horen bij de sport. Ze maken het spannend om naar te kijken, maar ik geniet ook als er ruimte is voor ontspanning. Zoals bij de Amsterdamse Ghanees Akwasi Frimpong, die in Pyeongchang met een grote glimlach ‘stevig’ laatste werd op het onderdeel skeleton. Annette Gerritsen, winnares van zilver in Vancouver, heeft tussen de wedstrijden door zelfs tijd om haar baby te voeden. In een hoekje van het ijsstadion of het hotel vindt ze altijd wel een plekje om te kolven. Maar zij is dan ook gestopt met wedstrijdschaatsen en in Pyeongchang aanwezig als analist voor de NOS. Voor de sporters die nog actief zijn, valt dit niet te combineren.
Er moet veel wijken voor de jacht op medailles. Daar moet ik me maar bij neerleggen. Onze atleten verdienen onze steun, ook als ze zich na een teleurstelling even flink moeten afreageren. Ze zijn niet voor niets zover gekomen. Over 4 jaar is Cheryl, die nu 33 is, er gewoon weer bij.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons