NPV-directeur Esmé Wiegman: 'Orgaandonatie is een mooie vorm van naastenliefde'

'Maar het moet wel vrijwillig blijven'

in Christelijk Nieuws

De overheid kan volgens Esmé Wiegman, directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV), een belangrijke rol spelen in het gesprek over orgaandonatie. Ze ziet niets in het wetsvoorstel van D66, waarbij mensen als donor aangemerkt worden als ze hun keuze over orgaandonatie niet hebben vastgelegd. "Het moet een vrijwillige beslissing blijven."

Dat zei Wiegman zaterdag in het radioprogramma EO Live. "Ik vind het terecht dat het vorige week in het Kamerdebat vooral ging over de rol van nabestaanden. Voor hen is het afscheid ingrijpend: zij staan naast het sterfbed en moeten alle ruimte hebben om hun afwegingen te maken." 
Voor Wiegman gaat het te ver dat de overheid beslist dat iemand automatisch donor is wanneer diegene deze keuze niet zelf heeft vastgelegd. “De vrijwilligheid moet behouden blijven." Wel vindt ze orgaandonatie "een mooie vorm van naastenliefde”.

Donorinformatie

“Toen ik Kamerlid was, heb ik voorgesteld als samenleving meer momenten te creëren waarop we elkaar over orgaandonatie bevragen. Dat kan bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid informatie over orgaandonatie blijft geven.”  

Beluister hier het gesprek dat Esmé Wiegman in EO Live had.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons