'NieuwLicht': nieuw EO-initiatief op Facebook

Praat mee op het online platform

Hoe kunnen we als christenen een opbouwende bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat? Die vraag staat centraal bij NieuwLicht, een nieuw EO-initiatief op Facebook en later dit jaar op televisie. Hier kunnen christenen hun mening scherpen en bovendien rechtstreeks bijdragen aan tv- en radioprogramma’s van de EO.

Een opiniestuk schrijven voor de krant, zelf een blog schrijven of eens mailen naar Dit is de Dag: christenen laten op verschillende manieren hun mening horen. Vanaf 5 februari start de EO op Facebook met NieuwLicht, een plek om die meningen te bundelen. Hier kunnen christenen samen het nieuws volgen en doorpraten over maatschappelijke ontwikkelingen. Een redactie denkt mee over onderwerpen en leest ook alle reacties, die meegenomen worden in de voorbereiding van tv- of radioprogramma’s en bijvoorbeeld artikelen in Visie. Ook kunnen mensen uitgenodigd worden zelf een bijdrage te leveren op radio of tv.

Hoe is het idee voor ‘NieuwLicht’ ontstaan?
Eindredacteur Erwin Hoffmann: “Bij het programma Tijs en de Ramadan hebben we voor het eerst gewerkt met een panel van honderd mensen die tijdens het maken van de afleveringen met de redactie meedachten. Zij besloten bijvoorbeeld of Tijs een basisschool moest bezoeken, of een salafist zou interviewen. Tijdens de uitzending kon een panellid via Skype rechtstreeks vragen stellen aan een imam. Toen dachten we: hier moeten we meer mee doen. Want het is belangrijk een stem te geven aan onze achterban. Zo ontstond het idee om een onlinegemeenschap te creëren waar mensen vanuit christelijk perspectief mee kunnen doen aan het maatschappelijke debat. Met andere woorden: dat zij samen met de EO een nieuw licht op de zaak laten schijnen.”

Wat gebeurt er met de reacties?
"Alle reacties worden gevolgd en we bekijken of we iets kunnen gebruiken voor radio of televisie. Als mensen een bijzondere reactie plaatsen, kan het zijn dat we hun vragen of zij geïnterviewd willen worden in de uitzending, samen met verschillende studiogasten. Dit hebben we de afgelopen maanden getest met een geselecteerde groep EO-leden op Facebook in het programma Dit is de Dag. Daar kwam onder anderen een vrouw aan het woord die ging demonstreren bij een abortuskliniek. Zonder de Facebookgroep hadden we haar nooit gevonden.”

Facebookpagina’s zijn openbaar en kunnen door iedereen gevolgd worden. Dat betekent dat er ook nare reacties kunnen komen op berichten.
“Dat klopt. En nare reacties kun je niet voorkomen. Ook al is diversiteit in reacties belangrijk, we letten er wel op dat het niet te gortig wordt. Drie redacteuren zullen de discussies volgen en reageren op gebruikers. Maar we hopen vooral dat christenen zich betrokken gaan voelen en mee gaan denken.”

En wat als je het als christen heel moeilijk vindt om je mening te geven?
“We willen het platform NieuwLicht ook gaan gebruiken voor informatieve berichten. Mensen kunnen ervoor kiezen om te reageren op stellingen of vragen van de redactie, maar kunnen zich ook alleen laten informeren en zo hun eigen mening vormen over een onderwerp.”

Een forum om te discussiëren met andere christenen, dat kan op veel meer plekken, toch?
“Zeker. Maar wat uniek is aan NieuwLicht, is dat er een rechtstreekse verbinding is met radio en televisie. Op de Facebookgroep komen niet alleen berichten over het nieuwe programma, we plaatsen ook vragen of stellingen over onderwerpen waar redacties van andere EO-programma’s aan werken.”

EO.nl/nieuwlicht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons