Nieuw initiatief: financieel vasten in de 40-dagentijd

'Je hart is vaak vol van een drang naar meer'

in Christelijk Nieuws

Stoppen met alcohol, sociale media of snoepen: er zijn allerlei mogelijkheden om in de 40-dagentijd te vasten. Het christelijke financieel adviesbureau Gabriël voegde er samen met stichting Encour (de ontwikkelaar van SchuldHulpMaatje) een methode aan toe: financieel vasten.

"Ook al heb je geleerd om je geld goed te beheren, je hart kan nog altijd vol zijn van een drang naar meer," stelt Bert den Hertog, directeur van stichting Encour. "Daar loopt elk mens tegenaan. God weet dit en heeft er daarom voor gezorgd dat er meer dan 2.350 Bijbelteksten over gaan. Wel 9 van de 16 gelijkenissen hebben met geld en bezit te maken. Toch is er relatief weinig over bekend. Vandaar dit initiatief.”

Via de website van het adviesbureau kunnen deelnemers zich gratis inschrijven voor het programma. Wie meedoet, krijgt elke dag een Bijbeltekst. Die gaat over geld, maar ook thema’s als rentmeesterschap, schuld, bezit, overvloed en spaarzaamheid komen aan de orde. Bij de tekst hoort een overdenking, die wordt gemaakt door theoloog Paul van der Laan en ondernemer Peter Briscoe.

Uit onderzoek blijkt dat je egoïstisch wordt als je aan geld denkt

Opdracht

Daarnaast krijgen de deelnemers bijbehorende opdrachten, zoals: schrijf op wat je tegen mensen in je omgeving wilt zeggen als je nog maar kort te leven hebt. De bedoeling is dat deelnemers zich op deze manier bewuster worden van wat de Bijbel zegt over omgaan met geld.

"Uit onderzoek is gebleken dat je egoïstisch wordt als je aan geld denkt," zegt Natasja Naron, directeur van adviesbureau Gabriël. “Geld geeft daarom veel problemen; het staat in de top 3 als onderwerp waar echtparen ruzie over hebben. Terwijl het ook een prachtig middel is om te kunnen zorgen voor je zelf, je gezin en anderen. Met dit project willen we daar mensen mee helpen."

Beeld: Unsplash

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons