Meer op het spel dan de baan van Zijlstra

'Aftreden zou de minister sieren'

De leugen van minister Halbe Zijlstra, dat hij in 2006 in een verblijf van Poetin was, kan hem vandaag zwaar komen te staan. Hoewel de coalitie zich haast om steun voor hem uit te spreken, staat er meer op het spel dan de baan van de minister.

Als je als asielzoeker in Nederland graag een verblijfsvergunning wilt, moet je vooral kunnen aantonen dat je de waarheid spreekt. Dat is lang niet altijd mogelijk, want belangrijke papieren om dat te staven, ontbreken nogal eens. Maar als je liegt, zijn je kansen snel verkeken. De VVD is voorstander van een hard asielbeleid. Er is weinig ruimte voor een pardon, ook als je kind bent.

Is een pardon van VVD’er Zijlstra wel voldoende? Natuurlijk, iedereen verdient een tweede kans. Maar een minister van Buitenlandse Zaken kan zich geen leugens permitteren. Zijn geloofwaardigheid is aangetast en in contacten met bijvoorbeeld de Russen zijn er te belangrijke onderwerpen om zo’n zwakke schakel in te zetten in diplomatiek overleg.

De waarheid over MH17 moet nog steeds boven tafel komen. Nederland heeft daarvoor een minister nodig van onbesproken gedrag, die niet door de Russen in de tang genomen kan worden over eigen leugens. Ook wordt de dreiging van Iran richting Israël steeds sterker. Israël lijkt niet langer op enig begrip van Rusland te kunnen rekenen als het land zich op Syrisch grondgebied wil verdedigen tegen aanvallen. Dit soort onderwerpen zijn veel belangrijker dan de persoonlijke ambities van Zijlstra.

De waarheid over MH17 moet boven tafel

De oppositiepartijen zullen hem vandaag in de Tweede Kamer niet makkelijk laten wegkomen met zijn laakbare gedrag. Maar het zou hem sieren als hij de eer aan zichzelf houdt. Dat is niet alleen goed voor het aanzien van de politiek, maar zeker voor de positie van Nederland in belangrijke internationale kwesties. Wellicht is er dan voor Zijlstra wel ergens een tweede kans, bij Shell bijvoorbeeld.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons