Kritiek uit christelijke hoek op hitserie 'De Luizenmoeder'

'Is dit een programma dat we leuk moeten vinden?'

in Christelijk Nieuws

‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent!’ Het liedje van Juf Ank uit de tv-serie De Luizenmoeder werkt inmiddels heel wat mensen op de zenuwen. Met zo’n 3 miljoen kijkers is de parodie op het basisonderwijs een ware kijkcijferhit. Toch is er ook kritiek, met name uit christelijke hoek. Zo stoort schrijfster en oud-leerkracht Nieske Selles zich onder meer aan het gevloek in De Luizenmoeder.

Ze was er op een vrije avond eens goed voor gaan zitten. Nieske – zelf moeder van vijf kinderen – had positieve verhalen gelezen over De Luizenmoeder, de serie over basisschool De Klimop waar de absurde en herkenbare situaties voor ouders met schoolgaande kinderen elkaar opvolgen. Ook veel christenen keken het programma, zag Nieske via Facebook.

Vloeken

Maar na drie afleveringen keek ze niet meer verder. “Ik schrok in de eerste aflevering al van het gevloek. Humor kan ik waarderen, maar in deze serie lijkt het of de grappen het winnen van de moraal. Daarnaast komen in de serie veel kwetsende uitspraken voor. Bijvoorbeeld over het geadopteerde meisje in de klas, over wie de juf zegt: ‘Ga maar naast dat meisje met die oogjes zitten.’ Ik dacht al snel: is dit wel een programma dat we leuk moeten vinden?”

Nieske besloot een bericht te plaatsen op Facebook, waarin ze haar bezwaren over de serie uit. Zo beschrijft ze een gesprek met haar 14-jarige zoon. Hoe zou hij het vinden als op het voetbalveld zijn naam te pas en te onpas zou klinken, als medevoetballers een misser maken? ‘Vervelend, want het zou lijken of de missers mijn schuld zijn’, was zijn antwoord, waarop Nieske uitlegde dat onnodig de naam van God noemen nog veel verder gaat. En: dat dit vaak gebeurt in De Luizenmoeder.
Het bericht is inmiddels meer dan 200 keer gedeeld op Facebook.

Niet veroordelen

Wat wilde je bereiken met je Facebook-bericht?
“Ik vroeg me vooral af waarom sommige christenen het programma aanprijzen, terwijl de naam van onze God zo vaak gelasterd wordt. Ik wilde weten hoe anderen daarover denken, ook buiten mijn eigen vriendenkring.”

Wat voor reacties heb je gehad?
“Ik heb veel reacties gekregen, zo’n 80% positief. Het roept veel herkenning op. Ook van niet-christenen trouwens: ze hadden dit niet zo bedacht, maar begrijpen het wel. Sommige christenen antwoorden dat er in zovéél programma’s gevloekt wordt: ‘Dan kun je niets meer kijken.’ Er zijn ook mensen die mij veroordelend vinden. Daar heb ik wel over gepiekerd: kom ik echt zo over? Dat wil ik helemaal niet! Oordelen is niet aan mensen, ook niet aan mij. Als ik mijn stuk teruglees, ervaar ik dat zelf niet als veroordelend. Ik wil met name christenen oproepen om erover na te denken, zonder anderen te veroordelen. Het gaat erom dat we elkaar een spiegel voorhouden. Gaan we zo aan vloeken wennen dat het ons niet meer opvalt? Of zeggen we: dit gaat wel om de naam van onze Almachtige God?”

Christenen zijn niet wereldvreemd, ik ook niet

Is vloeken inmiddels niet gewoon de keiharde realiteit in onze maatschappij?
“Ja, dat is helaas zo. Ik maak het zelf bijvoorbeeld mee langs de lijn van het voetbalveld. Christenen zijn niet wereldvreemd, ik ook niet. Evengoed snap ik dan niet hoe je van zo’n serie kunt genieten. De vloeken ontglippen de acteurs niet per ongeluk, maar zijn bewust in het script geschreven. Sommige christenen zeggen dan: ‘Ik hoor dat niet eens, joh!’ Ik vraag me oprecht af hoe dat kan.”

Kies je er dan voor om alle tv-programma’s waar in gevloekt wordt niet te kijken?
“Ik ben wel heel kritisch op tv-programma’s. Soms gebeurt het dat we een programma niet meer kijken. Maar wij hebben ook een gezin met opgroeiende pubers. Soms sluiten we een compromis. Dan kijken we samen en praten we erover. Opvoeden is niet alleen maar verbieden. Volgens mij geldt voor alle mediagebruik – of dat nu via tv, tablet of telefoon is – dat je als ouders positief-kritisch ernaar kijkt en ze biddend voorleeft. Jezus zegt: 'Wees heilig, want Ik ben heilig.' Bij heilig leven hoort denk ik ook om Hem in dit soort beslissingen te volgen.”

Er is een tweede seizoen aangekondigd van De Luizenmoeder. Wat zou je willen zeggen tegen de programmamakers?
“Dat ik zie dat ze hun best hebben gedaan een goed en aansprekend programma te maken. Maar ik zou ze ondanks dat willen waarschuwen dat vloeken onnodig kwetsend is. Met name voor de God in wie christenen geloven. Ik zou ze willen vragen hun talenten te blijven inzetten, maar de vloeken eruit te laten. Dan zou ik echt een stuk minder moeite met het programma hebben.”

Lees hier de blog van Nieske Selles terug.

Tekst: Arianne Ramaker en Tirza van der Graaf

Beeld: AVRO-TROS en Niek Stam

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons