Komen (huis)dieren ook in de hemel?

Bonhoeffers rake antwoord op de vraag van een huilend kind

Komen (huis)dieren in de hemel?

Uit een onlangs vertaalde biografie over de jonggestorven Duitse theoloog en verzetsman Dietrich Bonhoeffer, blijkt dat hij een bijzondere klik had met kinderen. Op een dag kwam een 10-jarige jongen bij hem om te vragen of zijn net overleden herdershond nu in de hemel was. “Kunt u mij zeggen of ik meneer Wolf nog eens terug zal zien?”

“Daar stond ik dan en moest ja of nee antwoorden,” noteerde Bonhoeffer in een brief die pas in 1999 bekend werd, en geciteerd wordt door Ferdinand Schlingensiepen in zijn Dietrich Bonhoeffer 1906-1945. Een biografie (uitgeverij Kok). “Als ik gezegd had: ‘Dat weten we niet,’ dan zou dat op ‘nee’ zijn neergekomen.”

God heeft de dieren beslist ook lief

Werkelijk liefgehad

De jongen, die ’s morgens vroeg bij hem aanklopte met deze prangende vraag, wilde weten hoe het zat. “En dat is altijd penibel,” vervolgt Bonhoeffer. “Dus zei ik vastberaden tegen hem: ‘Kijk, God heeft de mensen gemaakt en ook de dieren, en Hij heeft de dieren beslist ook lief; en ik geloof dat het bij God zo is, dat alles wat men liefgehad heeft op aarde, werkelijk liefgehad, dat dat bij God ook samenblijft, want liefhebben hoort bij God. Hoe dat gebeurt, weten we echter niet.’ Je had het gelukkige gezicht van de jongen moeten zien; hij had helemaal opgehouden te huilen.”

‘Dan kunnen wij weer spelen’

“Dan,” reageerde jongen blij, “zie ik dus meneer Wolf weer wanneer ik ook dood ben; dan kunnen wij weer spelen.” Kortom, schrijft Bonhoeffer, “hij was overgelukkig. Ik zei hem nog een paar keer dat wij niet weten hoe dat eraan toegaat. Maar hij wist het wel…”
Na een paar minuten zei die jongen: “Ik heb vandaag nu zo op Adam en Eva gescholden; als die de appel niet gegeten hadden, zou meneer Wolf niet gestorven zijn…”

‘Ik ben gewoon verrast’

Bonhoeffer schrijft in zijn brief: “Die hele zaak was voor het kind net zo ernstig als het voor een van ons zou zijn wanneer er iets heel heftigs gebeurt. Maar ik ben gewoon verrast – gegrepen door de naieve vroomheid, die in een anders erg wilde jongen… op zo’n ogenblik wakker wordt. Daar wordt een mens, die (als theoloog, red.) ‘van alles op de hoogte moest zijn, heel klein van. En ik moet altijd nog denken aan het vertrouwensvolle gezicht, waarmee hij vertrok.”

Lees ook: 'Vier lessen van Dietrich Bonhoeffer'

Verspreid over deze boeiende biografie zijn nog meer uitspraken van Bonhoeffer te vinden die met kinderen te maken hebben, waaronder deze twee:

  • “God staat dichter bij de kinderen dan bij de volwassenen.”
     
  • “Jezus richt Zich op de kinderen en op de moreel en sociaal onaanzienlijken, de minderwaardigen. Dat is in de wereldgeschiedenis iets totaal ongehoord nieuws (-)."

N.a.v. ‘Dietrich Bonhoeffer 1906-1945. Een biografie’, Ferdinand Schlingensiepen, uitgeverij Kok, 463 blz. (gebonden), € 39,99

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons