Kerkdiensten in voormalige Koepelgevangenis Breda

‘We wilden niet op een bedrijventerrein terechtkomen’

Zondag 4 maart opent City Life Church Breda een nieuwe kerk op een unieke locatie: de monumentale kerk van de voormalige Koepelgevangenis.

City Life Church telt meerdere gemeenten in Nederland, en was al langer op zoek naar een goede locatie in Breda. “We wilden niet op een bedrijventerrein terechtkomen,” zegt voorganger Robert van den Bergh, die al jaren in Breda woont. “Wij voelen dat God ons roept voor Breda en dan wil je in het hart van de stad zitten. Maar dat is natuurlijk best lastig. Tot we een tip kregen dat er bij de Koepelgevangenis ook een kapel zit die leegstaat. Het mooie is: drie jaar geleden zijn de gevangenen hier uitgegaan, en nu gaan wij erin om gevangenen te bevrijden.”

Hippe kerk, midden in de samenleving

Op het terrein van de voormalige Koepelgevangenis is naast de kapel ook een gymzaal beschikbaar, er is ruimte voor kinderwerk en baby-opvang en er is een sociale werkplaatsvoorziening. “Op die manier kan er echt een beweging op gang komen van niet alleen een gemeente die naar de kerk gaat, maar die ook doordeweeks merkbaar aanwezig is in de stad en omziet naar de buurt. In die zin denk ik dat wij in een niche springen: er zijn niet zo veel kerken in Breda, en wij zijn een hippe kerk, midden in de samenleving. City Life Church richt zich op mensen die God niet kennen en kennis willen maken met de kerk en met God.”

Bomvolle kerk

Hoelang Van den Bergh met zijn gemeente in het gebouwencomplex kan blijven, weet hij niet. Het pand staat te koop, al is er ook een kans dat City Life Church de kapel kan blijven gebruiken. “Maar we verwachten ook dat we snel zullen groeien, waardoor het nog maar de vraag is of we er over één of twee jaar nog wel in passen.”

Tijdens de feestelijke opening aanstaande zondag zal de kapel in elk geval bomvol zitten, verwacht Van den Bergh. Want is het niet de kerk zelf die trekt, dan de locatie wel.

Lees meer over de City Life Curch op hun website.

Beeld: Wikimedia

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons