Kerk Leeuwarden biedt inbreker helpende hand

‘Als je dan zo’n man ziet, kun je maar één ding doen’

Een inbreker die gisteren terechtstond voor onder andere een inbraak in de Pelikaankerk in Leeuwarden, is door diezelfde kerk uitgenodigd voor een kop koffie en een praatje.

Ondanks dat er diverse activiteiten in de kerk waren, was het de inbreker in december 2017 gelukt via een raam de kerk binnen te komen. Hij wilde een geldkistje meenemen. Toen hij betrapt werd, rende hij van de trap, viel en kwam met zijn hoofd tegen de verwarming terecht. Hij raakte buiten bewustzijn.

Vergeven en je hand uitsteken

De man kreeg gisteren een celstraf van vier weken en een werkstraf van 50 uur opgelegd. “Ik vroeg me meteen na de inbraak al af: wat is er met je aan de hand als je zoiets doet?” zegt ouderling kerkrentmeester Marian van der Werff, die aanwezig was bij de rechtszaak. “Als je dan zo’n man ziet, die aardig wat klappen heeft gekregen in zijn leven en er zelf ook een aantal heeft uitgedeeld, wat moet je dan? Dan is er maar één ding: vergeven en je hand uitsteken. Zeker als het om zulke eenvoudige dingen als stoffelijke zaken gaat.”
Van der Werff nodigde daarom de man uit voor een kop koffie en een praatje.

Geraakt

Hoe reageerde de inbreker op haar aanbod? “De rechter zei tegen de man: ‘U bent erdoor geraakt.' Maar," zegt ze, “hij moet eerst zijn straf uitzitten. En dan nog weten we natuurlijk helemaal niet hoe dit verder vorm gaat krijgen. Daar willen we ook niet op vooruitlopen.”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons