Kan Esmee Visser stunten op de 5000 meter?

Vanaf 12.00 uur op NPO 1

Olympische Spelen gaan altijd gepaard met onverwachte successen en mislukkingen. Gisteren kon Sven Kramer de hooggespannen verwachtingen op de 10 kilometer niet waarmaken. Eerder stuntte Carlijn Achtereekte juist met een gouden plak op de 3000 meter. "Houd vandaag Esmee Visser in de gaten," waarschuwt NOS-schaatsanalyst Annette Gerritsen. 

"Het hoeft niet heel erg te zijn als je op de Olympische Spelen tegen een teleurstelling aanloopt," zegt Annette Gerritsen. De oud-topschaatsster is in Pyeongchang als schaatsanalist voor de NOS. "Als je het op een andere afstand goed kunt maken, hoef je niet met een enorme kater naar huis. Zelf maakte ik het in 2010 mee tijdens de Spelen in Vancouver, waar ik op de 500 meter viel. Twee dagen later won ik alsnog een zilveren medaille op de 1.000 meter."

Nederlandse medaillekansen

Het mag een bemoediging zijn voor Sven Kramer, die op deze Spelen wel een unieke derde gouden plak won op de 5.000 meter. Op diezelfde afstand komen vandaag de vrouwen in actie, met onder anderen de jonge Nederlandse Esmee Visser. "Ze zou best eens een hoofdrol kunnen opeisen, zoals de jonge Ireen Wüst dat deed op de Spelen in Turijn. Een jong talent dat opeens schittert. Het zou echt iets voor Visser zijn, die pas 22 is en zich verrassend kwalificeerde." 

Annouk van der Weijden

Visser, die zich na haar kwalificatie hardop afvroeg wanneer die Spelen precies waren, is niet de enige Nederlandse medaillekandidaat. Annouk van der Weijden (31) reed bij  het olympisch kwalificatietoernooi zelfs iets sneller. Als onze landgenoten op de Olympische Spelen meedoen aan een schaatsonderdeel, denken we al snel dat ze  kans maken op een medaille. Hopelijk voelen de dames niet de druk van de 'aangekondigde verrassing'. 

Olympische Spelen: 5.000 meter dames 
Vrijdag 16 februari, vanaf 12.00 uur op NPO 1

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons