‘Johann Ernst Bach keek anders aan tegen muziek van zijn tijd’

Onbekend lid Bach-familie in 'Musica Religiosa'

in Mediatips

In Musica Religiosa (NPO Radio 5) stelt Petra de Joode vanavond een minder bekend lid van de Bach-familie aan ons voor. Johann Ernst Bach was het neefje, het petekind en de leerling van Johann Sebastian.

"Dat we het werk van Johann Ernst Bach niet zo goed kennen, komt voor een deel doordat zijn vocale werken nog steeds niet gecatalogiseerd zijn. Maar ook doordat hij anders aankeek tegen de gewijde muziek uit zijn tijd," vertelt Petra. Voor zijn familieleden was de taak om wekelijks een cantate voor de kerkdienst te produceren een van de minst interessante onderdelen van hun werk. “Maar Johann Ernst had juist scherpe kritiek op het verval van de geestelijke muziek van zijn eigen generatie en riep hen op het tij te keren. We horen het eerste deel uit ‘Das Vertrauen der Christen auf Gott’, een ode aan Psalm 77."

Musica Religiosa 
Zaterdag 24 februari, 23.00 uur, NPO Radio 5 

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons