‘Je wordt rijker van de ontmoeting met anderen’

EO maakt programma’s voor protestantse en Joodse kerkgenootschappen

Ruim twee jaar geleden moesten Zendtijd voor Kerken, IKON en Joodse Omroep van de overheid stoppen als zelfstandige organisatie. De EO heeft sindsdien de opdracht erbij gekregen om het geluid van de protestantse kerken en de Joodse gemeenschap te laten horen. Daar krijgt de EO jaarlijks een kleine drie miljoen euro extra voor van de regering.

“Het is krachtig als je wat er aan christelijk geluid in Nederland is kunt bundelen,” zegt Geert Jan Blanken. Hij is verantwoordelijk voor de redactie Representatie, waar deze programmering is ondergebracht. “We bieden het geluid van de kerken nu op een gezamenlijk platform aan via radio, televisie en internet. Dat is een noodzaak in deze tijd van ontkerkelijking. Ik zie de verschillende stemmen uit de kerken dan ook niet als spanning, maar als veelkleurigheid.”

Leren kennen

Zestien procent van de Nederlanders rekent zichzelf tot het christendom. De Protestantse Kerk in Nederland is met 1,7 miljoen leden de grootste kerk, gevolgd door de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt met 120.000 leden. “We hebben de samenleving als christenen iets te bieden. En we kunnen ook veel van elkaar leren,” vervolgt Geert Jan. “Je kunt als christen, zeker in meer orthodoxe hoek, de neiging hebben om te denken dat er in andere kerken weinig geloof meer over is. De gewoonte om ons in onze eigen overtuiging vast te bijten hebben we allemaal wel in meer of mindere mate in ons. Als je elkaar leert kennen, echt in gesprek gaat met een ander en hem of haar bevraagt op zijn diepste drijfveren, dan ontdek je hoeveel je met elkaar deelt. Dat kan lastig of spannend zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat je er altijd rijker van wordt.”

We hebben de samenleving als christenen iets te bieden.

Nieuwe aanpak

Deze EO-redactie maakt de programma’s daarom met overtuiging. Geert Jan: “We maken programma’s waarin mensen te zien en te horen zijn die hun christen-zijn op een heel verschillende manier invullen. Dan zie je dat er in de ontmoeting mooie dingen gebeuren.” Al bestaande programma’s, zoals Het Vermoeden, kregen daarom een aangescherpte formule. In dit programma gaat Marleen Stelling in gesprek met christenen uit diverse kerken, ook een meer orthodox geluid wordt niet geschuwd. Sinds dit jaar is ook Andries TV aan het palet toegevoegd. Ook dit programma werd vernieuwd; Andries gaat op de late zondagavond in gesprek met gasten uit de reformatorische en evangelicale kerken.

De Joodse programma’s worden door EO-leden ook gewaardeerd. Wellicht is dit opvallend, omdat we met deze religie als christenen in de kern veel minder gemeen hebben dan met de opvatting uit andere kerken. “Ik begrijp het wel,” zegt Geert Jan. “Veel christenen voelen zich van harte verbonden met het Joodse volk. Ik vind het mooi dat we ook het geloof van de pakweg 40.000 Joden in Nederland in beeld kunnen brengen en kunnen laten zien hoe belangrijk deze groep is voor de hele samenleving. Ook hier geldt dat het je rijker maakt als je andere mensen leert kennen en respecteren.” 

Illustratie: Wijtze Valkema

De redactie Representatie maakt onder meer de volgende programma’s:

De Kapel, korte meditaties door predikanten uit de rechterflank van de kerken

Het Vermoeden, Marleen Stelling praat met een protestant over zijn/haar levensreis en geloof

Kerkdiensten, registratie an tenminste zes kerkdiensten tijdens hoogtijdagen of bijzondere gelegenheden

Songs of Praise, BBC-serie met de mooiste liederen uit de Engelse traditie

Andries TV, Andries Knevel gaat in gesprek met gasten uit het reformatorische of evangelicale christendom

De Nachtzoen, elke dag een mooie gedachte voor het slapen gaan

Joodse documentaires

Programma’s rond Israël 70 jaar, in samenwerking met andere EO-afdelingen

Verdiepende tv-series, op het snijvlak van geloof en samenleving

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons