'Ik zou nooit meer beter worden'

Het bijzondere verhaal van Remco de Zwart in 'De Verandering'

Remco groeit op als oudste zoon in een gezin van 4 jongens. Zijn ouders werken keihard. Vader heeft een eigen bedrijf en is veel weg. Moeder zorgt voor de kinderen, maar heeft vaak last van depressies. Over persoonlijke zaken, gevoelens of emoties wordt thuis nooit gesproken. Ook niet als de ouders radicaal tot geloof komen.

Na het overlijden van zijn opa, lijdt Remco aan heftige angsten en nachtmerries. Op de middelbare school wordt hij bedreigd. Maar ook daar wordt thuis niet over gesproken. Alhoewel de fanatieke geloofsbeleving van zijn ouders Remco in eerste instantie tegenstaat, kiest hij op een dag toch zelf ook voor Jezus. Wonderlijk genoeg verdwijnen al zijn angsten vanaf dat moment naar de achtergrond. Hij wordt ontdekt als rapper en heeft vele optredens. Na het afronden van zijn opleiding bij de bijbelschool wil Remco maar een ding: mensen al rappend vertellen over de liefde van Jezus.

Noodlot

Remco trouwt en alles lijkt voor de wind te gaan. Maar dan slaat het noodlot keihard toe. Remco is pas 25 als hij tijdens een vakantie in Turkije ineens ernstige lichamelijke klachten krijgt. Binnen een paar dagen kan hij niets meer en eindigt hij in een lokaal ziekenhuis. Zijn vrouw moet hem naar de wc slepen, zo verzwakt is zijn lijf. Eenmaal terug in Nederland ondergaat Remco eindeloze onderzoeken. Hij blijkt een chronische en ongeneeslijke spierziekte te hebben. Remco zal de rest van zijn leven afhankelijk zijn van zware medicijnen. De hoop is dat de klachten niet zullen verergeren.

Tegenover Mirjam Bouwman zit een man die blaakt van kracht en levenslust. Hoe dat kan, vertelt Remco in deze aflevering van De Verandering.

Zaterdag 23 februari, 18.40 uur, NPO 2

De Verandering | Remco de Zwart

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons