'Ik was van plan mijn ouders dood te schieten'

Emiel Driftenaar in 'De Verandering'

Van jongs af aan wordt het leven van Emiel Driftenaar beheerst door woede. Hij is boos om de ruzies in huis, en boos omdat zijn moeder hem niet de aandacht geeft die hij nodig heeft. Emiel heeft dan ook een zeer driftig karakter. Als jongetje schopt en slaat hij vaak om zich heen, en gooit hij met alles wat hij in zijn handen krijgt.

Als hij ouder wordt, is Emiel ook gewelddadig naar anderen. Leraren zijn bang voor hem. Er volgen onderzoeken, maar er komt geen oplossing. In de loop der jaren neemt zijn agressie zulke schrikbaren vormen aan, dat ook zijn ouders hem niet meer aan kunnen. Ze moeten Emiel laten opnemen in een jeugdinstelling. Maar daar glijdt Emiel alleen maar dieper de afgrond in en belandt hij na een overdosis xtc in het ziekenhuis. Zijn woedeaanvallen worden heftiger, en op een avond gaat hij zelfs met een pistool op pad met het plan zijn ouders dood te schieten. Hij moet zijn agressie en boosheid kwijt, en vindt aansluiting bij de Nederlandse afdeling van de neonazi’s.

Klaar met dit leven

Emiel wil geen pijn meer voelen en gebruikt steeds meer drugs. Daarnaast drinkt hij liters jenever en whisky. Op een avond, na een zoveelste ruzie met zijn vader, beseft Emiel dat de situatie hopeloos is: hij is verslaafd aan drugs en drank, is werkloos en heeft nooit een opleiding afgerond. Niemand ziet hem staan. Hij is klaar met dit leven en besluit er een einde aan te maken. Hij loopt midden in de nacht naar een brug in de buurt, om daar in het diepe, koude water te springen. Maar terwijl hij moed verzamelt om te springen, heeft hij midden in die nacht een heel bijzondere ontmoeting....

De Verandering, zaterdag 17 februari, 18.40 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons