'Ik vond dat alle buitenlanders moesten oprotten'

Het verhaal van Robert van Aken in 'De Verandering'

Als na drie mooie dochters in het gezin Van Aken eindelijk een jongetje geboren wordt, is moeder Van Aken dolblij. Haar grootste wens gaat in vervulling. Zoontje Robert wordt dan ook het lievelingetje van zijn moeder. Wat voor kattenkwaad hij ook uithaalt, zijn moeder wordt nooit boos op hem.

Maar binnen de muren van het gezin heerst veel spanning. Vader werkt keihard en moeder lijdt regelmatig aan zware depressies. Haar gedrag is dan heel onvoorspelbaar. Omdat ze niet de aandacht aan Robert kan geven die hij nodig heeft, zoekt hij zijn heil buitenshuis. Daar valt Robert al heel snel op door zijn baldadige en vaak gewelddadige gedrag. Het begint met kleine vernielingen, maar al snel richt Robert zijn agressie op buitenlanders. Als hij een jaar of 19 is, sluit hij zich aan bij de Nederlandse neonazi’s. Daar vindt Robert de erkenning en krijgt hij de aandacht waar hij zo naar zocht.

Hitler

Robert kijkt graag naar films. Het liefst over Hitler, nazi-Duitsland en de concentratiekampen. Dat de Joden massaal worden vermoord is volgens Robert hun eigen schuld. Ook vindt hij dat alle buitenlanders moeten “oprotten“.

Afgrond

In die periode ontmoet Robert Ester. Een mooie meid die op feestjes helemaal losgaat, enorme hoeveelheden cocaïne snuift en liters wodka drinkt. Ze krijgen een relatie die zich kenmerkt door veel ruzie, seks en drugsgebruik. Samen snuiven en drinken ze zich tot aan de rand van de afgrond. Dan beseft Ester dat dit zo niet langer kan en begint ze een gebed te bidden dat ze vroeger ooit heeft geleerd. En dat heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor haarzelf, maar zeker ook voor Robert.

De Verandering, zaterdag 10 februari, 18.40 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons