Hoe Sven verloor, maar toch won

Blog Olympische Spelen 2018

in Christelijk Nieuws

19 was hij, toen Sven in 2006 begon aan zijn eerste Olympische Spelen. Zijn debuut leverde de Fries twee medailles op: een zilveren op de 5.000 meter en een bronzen plak op de ploegenachtervolging. Op de 10 kilometer kwam hij als zevende over de finish.

In de jaren die volgden, reeg Kramer de titels aaneen. Mocht het je ontgaan zijn: Neerlands’ bekendste schaatser heeft al 198 gouden medailles gewonnen. Honderdachtennegentig! Zo veroverde hij vier Olympische gouden medailles, schaatste hij 19 gouden medailles bij elkaar tijdens WK Afstanden, werd hij negen keer Europees- én Wereldkampioen Allround en won hij 61 gouden medailles tijdens wereldbekerwedstrijden. In deze indrukwekkende erelijst ontbreekt nog één medaille. Een gouden, op de Olympische tien kilometer. Het is de schaatser een doorn in het oog, want Sven wil winnen. Alles winnen.

Olympische missie

Het winnen van goud op de langste schaatsafstand werd voor Sven een Olympische missie. Een doel dat vaak zó haalbaar leek, maar toch keer op keer (net) niet lukte. We herinneren ons allemaal nog de verkeerde wissel in de Olympic Oval in Vancouver - die Sven in 2010 van de hoogste trede van het podium hield - en de winst van concurrent Jorrit Bergsma in 2014.

Vandaag, donderdag 15 februari, zou Sven geschiedenis schrijven door eindelijk die felbegeerde gouden medaille te pakken. De druk om te winnen is groot. Heel groot. Sven wil niet winnen; hij moét winnen. Van zijn omgeving, maar nog veel meer van zichzelf.

Het is 13:37 uur. De tiener van de Spelen in 2006 is inmiddels 31 jaar. Een volwassen man, maar met dezelfde gretigheid als tien jaar eerder. Slechts 25 rondjes linksom scheiden hem van het behalen van zijn missie. Het publiek is muisstil als de starter het woord neemt: ‘Go to the start.’ Dit is het moment. ‘Ready’. Sven neemt zijn starthouding aan. Hoe vaak heeft hij in zijn carrière al bij de startlijn gestaan? Toch voelt alles vandaag anders. PANG!  Het startschot klinkt en Sven begint aan de eerste meters van de race die de rit van zijn leven moet worden. Deze druk moet het gewicht op Sven’s benen – die na een paar ronden vollopen van verzuring – nog zwaarder hebben gemaakt. De zevende plaats in 2006, de indrukwekkende rit met verkeerde wissel in 2010 en de tweede plaats in 2014: hij nam het vandaag allemaal mee.

De opening is voorzichtig en rondetijden laag in de dertig komen niet gemakkelijk. ‘Nu gas geven’, klinkt uit de commentaarpositie. Maar de versnelling waar miljoenen Nederlandse fans op hopen, komt er niet. De rondetijden lopen op en na 25 ronden is het scorebord onverbiddelijk: zesde.

Gouden kooi

Toch heeft Sven - als je het mij vraagt - vandaag niet alleen verloren. Hij won ook. Jarenlang zat hij opgesloten in een ‘gouden kooi’. Alles, echt alles, stond in het teken van de Olympische 10 kilometer. Sven was meedogenloos en vastbesloten: alleen goud was goed. Vandaag, vlak na afloop van de race, deed hij de deur van de gouden kooi open. “Het gaat hem niet meer worden”, zei hij voor de camera van de NOS. Met deze woorden opende hij – onbewust - de deur naar nieuwe dromen, naar nieuwe mogelijkheden. De toekomst ligt open; Sven is er klaar voor.


Geschreven door Linda van de Pol

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons