Hoe het shorttrack-sprookje werkelijkheid werd

Soms voelt brons als winnen

Het kon eigenlijk niet meer. Een medaille winnen bij de relay voor de shorttrackvrouwen. Maar soms komen dromen uit. Zoals vanmiddag in de shorttrackarena in Gangneung.

Op de allereerste Olympische dag in Pyeonchang, zaterdag 10 februari, kwalificeerden de Nederlandse vrouwen zich op het onderdeel relay niet voor de finale. Een enorme domper. Volgens Jorien ter Mors ‘de zuurste dag van haar carrière’. Ik hoor je denken, Jorien ter Mors won toch ook goud op de 1000 meter bij het langebaanschaatsen? Ja, klopt. Eerder, in 2014, won ze ook al twee gouden medailles met het schaatsen. Maar ondanks deze prachtige hoofdprijzen, ontbrak er voor haar altijd één medialle. Meerdere malen liet Ter Mors zich ontvallen dat ze haar gouden prijzen graag zou willen omruilen voor ‘een medaille’ met shorttrack: haar eerste liefde.

Laatste kans

Deze Spelen waren de laatste Spelen voor Ter Mors bij het shorttrack: de laatste kans op een medaille. Op de individuele afstanden lukte het haar niet, en zaterdag 10 februari leek haar droom uiteen te spatten. Ter Mors reed samen met Yara van Kerkhof (de zilveren medaillewinnares op de 500 meter), Suzanne Schulting en Lara van Ruijven een prima relay maar de tijd was niet genoeg voor de finale. Ter Mors reageerde teleurgesteld, de uitschakeling was volgens haar het zuurste moment van haar sportcarrière: "Ik had toch wel een klein beetje in mijn agenda staan dat ik met deze relay op het podium zou belanden", zei ze tegen de NOS.
De Nederlandse vrouwen mochten vanochtend de B-finale rijden voor plek 5 tot en met 8.

Diskwalificatie

Wat afgelopen zaterdag niet lukte, lukte vandaag wel in Pyeonchang.
De shorttrackvrouwen laten in de B-finale zien wat ze kunnen: Ze winnen niet alleen de finale maar doen dit ook nog eens in een wereldrecord! Het lijkt erop dat onze Nederlandse meiden het hoogst haalbare hebben bereikt maar niets is minder waar. In een zinderende finale met veel geduw en valpartijen rijden vier landen voor de medailles. Het ondenkbare gebeurt: China en Canada worden door de scheidsrechter gediskwalificeerd als de race na afloop nogmaals via de computer wordt bekeken. Hierdoor schuift de winnaar van de B-finale door. Nederland wordt derde achter het winnende Zuid-Korea en de Italianen die met het zilver naar huis gaan.

Sprookje wordt werkelijkheid

Het moment dat de Nederlandse vrouwen horen dat ze brons winnen, is een fragment om nog vaak terug te kijken. De dames zijn uitzinnig van vreugde en springen de boarding op. Soms wordt een sprookje werkelijkheid. Zo’n dag was het vandaag voor de Nederlandse vrouwen, en in het bijzonder voor Jorien ter Mors. De zuurste dag van haar carrière is weggevaagd door een bronzen plak. Soms voelt een derde plek als winnen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons