‘Hitler-klok’ blijft tóch hangen in Duitse kerk

Waarschijnlijk de meest controversiële kerkklok ter wereld

De gemeenteraad van Herxheim am Berg (Duitsland) heeft besloten een omstreden kerkklok in de toren van de protestantse kerk te laten hangen. Op het bronzen gevaarte staat, in het Duits: ‘Alles voor het vaderland – Adolf Hitler’. Onder de tekst prijkt het hakenkruis.

Volgens de gemeente is de 'Hitler-klok' een herinnering aan Duitslands duistere verleden. Maar sommige inwoners vrezen dat de klok neonazi’s naar hun dorp zal lokken.

Al sinds 1934

De 'nazi-klok' in de Jakobskirche, een beeldbepalend gebouw in het circa zevenhonderd inwoners tellende dorpje, had vervangen kunnen worden door de neutrale kerkklok van een andere protestantse kerk. Maar de stemming in de gemeenteraad viel anders uit, melden het nieuwsagentschap AFP en diverse andere media.

De 240 kilo zware klok bevindt zich al sinds 1934 in de toren. Volgens de gemeenteraad moet deze daar blijven hangen “als een stimulans voor verzoening, en een monument tegen geweld en onrecht”. Wel zal er een gedenkplaat worden bevestigd, met uitleg over de geschiedenis van de klok.

Bronzen stem

De Jakobskirche zelf is al duizend jaar oud. Het historische bedehuis stond in 2017 opeens in het brandpunt van de internationale aandacht, nadat een voormalige organist publiekelijk had geklaagd over de inscriptie op de klok. Die had al vanaf 1934 om het kwartier zijn bronzen stem laten horen, en op zondag de dopelingen uitgenodigd voor de Gottesdienst.
Onder andere Joodse organisaties reageerden verontwaardigd. Alle protesten leidden ertoe dat sinds september 2017 een alternatieve klok wordt geluid.

Videofragment

In dit korte videofragment is de klok te zien, en komt de oud-organist aan het woord:

(Tekst loopt door onder de video)

Eronder gedoopt

Volgens de BBC waren sommige gemeenteleden in 2017 geschokt toen ze zich plotseling realiseerden dat hun huwelijk was gesloten onder de ‘Hitler-klok’, of dat hun kinderen eronder zijn gedoopt. De oud-burgemeester van Herxheim, Roland Becker, stapte vorig jaar op omdat hij niet alleen de kerkklok leek te verdedigen, maar ook het nazi-Duitsland van weleer.
De met ruime meerderheid genomen beslissing om de dubieuze klok te handhaven, werd door veel dorpelingen “met applaus begroet”, aldus het Duitse persagentschap DPA.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons