Henk Westbroek: 'Ik raad niemand aan om dood te gaan'

'Op een begrafenis moet je liegen'

in Mediatips

De bekende Utrechter Henk Westbroek praat in het programma De Kist over de dood. Hij heeft hier uitgesproken gedachten over en doet markante uitspraken.

“Hier ligt Henk, een godsgeschenk.” Dat is de tekst op de grafsteen die in zijn achtertuin ligt. “Ik heb hem zelf bedacht," zegt hij tegen Kefah Allush, terwijl ze naar de steen lopen. “Deze is voor vriend en vijand geschikt. Een religieus mens zal denken: ‘Ja, een geschenk van God.’ Een niet religieus mens die een hekel aan mij heeft, zal denken: ‘Een Godsgeschenk dat hij dood is.’ Ik deed ooit mee aan een wedstrijd grafschriften maken. Toen won ik en kreeg ik dit als eerste prijs.”

‘Ik raad niemand aan om dood te gaan’

In de periode waarin hij aan een hardnekkige vorm van tuberculose leed, kwam Henk dicht bij de dood. Henk lag twee jaar op bed, maar kwam er weer bovenop. Zijn conclusie: “Ik kan het niemand aanbevelen om dood te gaan.”

Liegen

Volgens Henk wordt er bij een begrafenis altijd gelogen. Hij vindt het belangrijk dat dit gebeurt. “Mensen moeten zich even verdrietig voelen en als het kan, gaan huilen, om daarna weer opgelucht het leven in te stappen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons