Held of ketter? Omstreden theoloog Rob Bell centraal in nieuwe docu

Bekijk hier de trailer van 'The Heretic' (De Ketter)

Veel christenen omhelzen hem als hun held. Anderen verafschuwen zijn theologie. Weinig theologen zorgen voor zoveel verdeeldheid als de Amerikaan Rob Bell. Met zijn standpunten over bijvoorbeeld hemel en hel, het gezag van de Bijbel en het homohuwelijk, gooit hij keer op keer stenen in de vijver. Een nieuwe documentaire, The Heretic (De Ketter), zoomt in op deze omstreden publicist.

Dit is de officiële trailer van de nieuwe documentaire, die – onder regie van Andrew Morgan – is geproduceerd door het in Los Angeles gevestigde filmbedrijf Untold:

(Tekst loopt door onder de video.)

Bells boek 'Love Wins'

Sowieso bijzonder, is dat het tijdschrift Time hem in 2011 een van de ‘100 Most Influential People in the World’ noemde. Vooral na de Nederlandse vertaling van Bells boek Love Wins (En de meeste van deze is... Liefde), waarin hij nadrukkelijk afstand neemt van de klassiek-christelijke visie op de realiteit van de hel, laaiden ook in ons eigen land de discussies rond zijn persoon en theologie op. In Amerika stuurde de conservatie theoloog John Piper een korte maar veelzeggende tweet naar aanleiding van deze publicatie: ‘Farewell Rob Bell.’

Veel bijval

In het evangelische tijdschrift Het Zoeklicht schreef ds. Yme Horjus er een kritische en uitvoerige recensie over. Ook het Reformatorisch Dagblad nam in duidelijke bewoordingen afstand van de inhoud. De evangelische maandkrant Uitdaging nam echter een opvallend genuanceerd standpunt in (door te benadrukken wat hij níet heeft gezegd), terwijl Rob Bell onder andere op de 'progressief christelijke' website Lazarus.nl op veel bijval kan rekenen, en met instemming wordt geciteerd.

Opnieuw opschudding

In 2013 zorgde Bell, voormalig voorganger van een megakerk, opnieuw voor opschudding. Hij verklaarde openlijk voorstander te zijn van same-sex marriage, oftewel het homohuwelijk.
In zijn eigen woorden: “I am for marriage. I am for fidelity. I am for love, whether it's a man and woman, a woman and a woman, a man and a man...I think this is the world we are living in and we need to affirm people wherever they are.”

iTunes en Amazon

Op Facebook schreef Rob Bell het volgende over de totstandkoming van de documentaire: “A few years ago the filmmaker Andrew Morgan approached Kristen and I about making a documentary film about my work. We have great respect for Andrew, so we said yes and he began filming tours and RobCasts and events and interviews — I can’t imagine just how much footage he captured. The result is a new film that he is preparing to release. It’s called The Heretic.”

De documentaire over zijn leven, werk en theologie, is vanaf 1 maart 2018 te zien via iTunes (Apple) en Amazon. Er is alvast een speciale website opgetuigd met meer achtergrondinformatie.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons