Heilig Grafkerk in Jeruzalem uit protest gesloten

Kerkleiders spreken van systematische campagne tegen christenen

in Christelijk Nieuws

Vanwege conflicten met de Israëlische overheid hebben christelijke leiders zondag de Heilig Grafkerk uit protest voor onbepaalde tijd afgesloten. Dat melden diverse media. Zo’n besluit is in de geschiedenis van de kerk nog niet eerder voorgekomen.

Het is zondag, vlak voor de middag. De kerkleiders vragen nietsvermoedende toeristen om de Heilig Grafkerk te verlaten. Daarna gaan de kerkdeuren op slot. De Grieks-orthodoxe patriarch Theophilus III leest een korte verklaring voor, waarin hij de Israëlische overheid beschuldigt van “een poging om de christelijke aanwezigheid in Jeruzalem te verzwakken. (…) Dit herinnert ons aan soortgelijke wetten gericht tegen Joden tijdens donkere tijden in Europa.” Sindsdien is het stil in de kerk. Zo nu en dan knielt een pelgrim voor de hermetisch afgesloten kerkpoort om te bidden of een kaarsje aan te steken.

Grond onteigenen

De kerkelijke leiders zijn het oneens met een voorstel van de gemeente Jeruzalem om de belastingvrijstelling voor kerken af te schaffen. De kerk moet nu al zo’n 150 miljoen euro aan achterstallige belasting betalen. De gemeente heeft daarom een deel van haar tegoeden bevroren.

Toch zijn de leiders nog bozer over het nieuwe wetsontwerp van het Israëlische parlement over grondrechten. Met die wet kan de staat grond onteigenen die de kerk sinds 2010 heeft verkocht aan private investeerders. De christelijke kerk is de op een na grootste grondbezitter in Israël. Vooral de Grieks-orthodoxe kerk heeft noodgedwongen veel grond verkocht om schulden af te lossen.

Over de Heilig Grafkerk

Volgens overleving is de Heilig Grafkerk gebouwd op de plaats waar Jezus is gekruisigd, begraven en opgestaan. Sinds de 4e eeuw is de kerk een belangrijk pelgrimsoord. Midden in het gebouw staat een graftombe, waarin zich het graf van Jezus zou bevinden. De kerk staat in Jeruzalems ‘Oude Stad’, die in 1967 werd veroverd door Israël in de Zesdaagse Oorlog.

De kerk wordt beheerd door een smeltkroes van christelijke denominaties – en dat zorgt voor veel conflicten. Daarom zijn de sleutels al generaties lang in handen van twee Palestijnse moslimfamilies. “Nu zijn ze (de christenen; red.) eindelijk eensgezind," zegt sleuteldrager Wajeeh Nuseibeh. “En ze hebben gelijk in het conflict met de overheid. Jammer dat de pelgrims er de dupe van zijn.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons