Gunt de SGP vrouwen een jubileumcadeau?

‘Ontbreken steun hoofdbestuur voor vrouwen enorme misser’

In minimaal zeven gemeenten staat dit jaar voor de lokale verkiezingen een vrouw op de kieslijst van de SGP. Vier jaar geleden trok Lilian Janse als eerste SGP-vrouw de kar in Vlissingen. Nu doet de SGP dankzij Paula Schot voor het eerst mee in Amsterdam. Een pittige taak, die alle steun van het landelijke SGP-bestuur verdient. Maar niets is minder waar, en dat vind ik een enorme misser.

Donderdag werd bekend dat SGP-partijvoorzitter Maarten van Leeuwen in partijblad De Banier schrijft dat "politieke participatie van vrouwen niet moet worden bevorderd". Hij laat er geen onduidelijkheid over bestaan dat, wat het hoofdbestuur betreft, vrouwen niet welkom zijn in een actieve politieke rol. De partij sluit na een uitspraak van de Hoge Raad in 2013 vrouwen officieel niet meer uit. Het SGP-hoofdbestuur haastte zich onlangs echter nog om in het Reformatorisch Dagblad te benadrukken dat men Paula Schot niet heeft gefeliciteerd met haar positie als lijstaanvoerder.

In 1917 werd in Nederland het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vanaf dat moment kunnen vrouwen kandidaat zijn. Drie jaar later werd besloten dat vrouwen ook mogen stemmen. Precies tussen deze jaren in werd de SGP opgericht: in 2018 viert de partij haar 100-jarig bestaan.

Een vrouw die voor deze partij actief wordt in de Amsterdamse politiek, verdient alle steun van de SGP die maar mogelijk is. Het is nogal wat om niet in de veilige context van de Biblebelt, maar in de stad waar nog maar weinig christenen te vinden zijn, vol in te zetten op Bijbelse politiek. Ik vind het jammer dat het hoofdbestuur zich publiekelijk uitspreekt tegen moedige vrouwen als Paula Schot, Lilian Janse en alle andere SGP-dames op lokale kieslijsten.

Niet op de veilige Biblebelt, maar in Amsterdam

Paula Schot wil onder meer discriminatie in de stad bestrijden: “Dan denken we vooral aan de Joodse gemeenschap. Zij krijgt steeds meer te maken met discriminatie, maar het antisemitisme wordt niet altijd erkend. Ook willen we prostitutie tegengaan.” De eerste SGP-man die in de Amsterdamse lokale politiek zijn nek uitsteekt voor dit soort belangrijke onderwerpen, moet nog opstaan.

Juist daarom verdient de SGP een jubileumcadeau dat vrouwen als Paula Schot recht doet. Het is hoog tijd dat de SGP-vrouwen die voluit vanuit hun traditie en overtuiging politiek willen bedrijven, openlijke steun krijgen van SGP-mannen op vooraanstaande posities. Dat maakt hun geloofwaardigheid als reformatorische partij alleen maar sterker. Zou de SGP zichzelf dit jubileumcadeau gunnen?

Hoe dan ook: zet ‘m op in Amsterdam, Paula! De stad heeft je nodig.

Foto: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons