Fataal kusje in de glijbaan

Blog Olympische Spelen 2018

Je hebt maar één kans op de Olympische Winterspelen. De commentator zei het zonder nadruk, in een tekst vol andere typische sportfrases. Het was bij een wedstrijd waarbij mensen in heel kleine rondjes elkaar achterna zaten op een ijsbaan. In de bocht raakten ze met hun handen het ijs aan. Hands, zou je zeggen, maar niemand deed er moeilijk over.

Verliezers

Dat zinnetje bleef een beetje haken, terwijl ik met een half oog meekeek. Je staat er niet vaak bij stil, maar die olympische ijsbanen, pistes, rodelbanen en skischansen worden vooral bevolkt door verliezers. Per wedstrijd wint er maar één, en dan zijn er nog twee troostprijzen in een iets ander kleurtje. De rest krijgt niks. Die verliezen, of waaien van de baan af, met snowboard en al.

Merkwaardige sport

En het kan snel gaan. Neem Felix Loch, een Duitse legende bij het rodelen. Dat is een hoogst merkwaardige sport, waarbij de deelnemers op piepkleine sleetjes over een met ijs bedekte glijbaan racen. Ik vermoed dat maar weinig mensen overtuigend kunnen uitleggen waarom zoiets tot ‘sport’ is verheven, laat staan dat het Olympisch moet zijn, maar dat is een andere discussie.

Enorme fout

Loch maakte een ‘enorme stuurfout’, las ik, en verspeelde daarmee zijn kansen op het goud. In Vancouver en Sotsji had hij al gewonnen, dus een derde gouden plak zou zijn heldenstatus onaantastbaar maken. Het ging niet door. Het was niet dat Loch per ongeluk de verkeerde afslag nam, of de verkeerde kant op sleede: de ‘enorme stuurfout’ bleek een nauwelijks waarneembaar kusje tussen de slee van Loch en de rand van de glijbaan. Hij rodelde zichzelf de geschiedenisboeken uit en werd vijfde, op 0,266 seconden van de winnaar, een zekere Gleirscher uit Oostenrijk.

Opluchting

Als winst en verlies zó dicht bij elkaar liggen, en je maar één kans krijgt – die je ook nog eens om het minst of geringst kunt verspillen – bieden mannen die op sleetjes door een bevroren glijbaan racen een merkwaardig soort opluchting. Dat geldt ook voor schaatsers die elkaar in maffe mini-rondjes achterna zitten, met hun handen op het ijs. Leve skeleton! Hoera voor curling, rodelen, skiën-met-een-geweer-op-je-rug, en al die andere curieuze, onbegrijpelijke wintersporten. Ze vormen het onweerlegbare bewijs dat de Olympische Winterspelen helemaal niets met het echte leven te maken hebben. Gelukkig niet.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons